İddia: Bir Yargıtay üyesi Yargıtay'da kadın hakimleri taciz etti

İddia: Bir Yargıtay üyesi Yargıtay'da kadın hakimleri taciz etti
Hukukçu Prof. Dr. İzzet Özgenç, Yargıtay Başkanlığı seçimlerinin beşinci turu öncesi X hesabından yaptığı paylaşımda bir Yargıtay üyesinin, Yargıtay'da görev yapan bazı kadın tetkik hakimlerini taciz ettiğini ileri sürdü.

Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Özgenç Yargıtay seçimleri sürerken önemli bir iddiayı gündeme getirdi.

Yargıtay Başkanlığı seçimlerinin beşinci turu öncesi sosyal medya hesabı X'ten (Twitter) açıklama yapan Özgenç, 4 yıllık görev süresi dolan Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın söz konusu cinsel taciz iddialarıyla ilgili ne işlem yaptığını da sordu.

Özgenç'in paylaşımı şöyle:

"Akarca’nın Yargıtay’da görev yapan bazı kadın tetkik hakimlerinin bir Yargıtay üyesi tarafından kendilerine CİNSEL TACİZde bulunulduğu yönünde şikayetlerinin olup olmadığı; var ise, bu şikayetlerle ilgili olarak ne tür işlem yaptığı hususlarında kamuya bilgi vermesi gerekir."

screenshot-2024-03-26-at-12-13-06.png

Yargıtay seçimleri

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle dün başlanan 5 adaylı seçimlerin dördüncü turunda da hiçbir aday salt çoğunluğu sağlayamadı.

Seçimin dördüncü turunda, Yargıtay Başkanı Akarca 96; 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez 125; Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk 105 oy aldı. Bu sonuçla, seçim yapılacak beşinci tur oylamasına kaldı.

Mehmet Akarca kimdir?

Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu ve İzmir hakim adayı olarak mesleğe başladı. Sivas Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı, Kütahya Ağır Ceza Mahkemesi ve Komisyon Başkanlığı ile Karşıyaka Ağır Ceza Mahkemesi ve Komisyon Başkanlığı görevleri dahil çeşitli hakimlik görevlerinde bulundu.

18 Ocak 2010 tarihinde Yargıtay Üyeliğine seçildi. Yargıtay 14. Ceza Dairesi üyesi iken, Yargıtay Büyük Genel Kurulu tarafından 21 Ekim 2013 tarihinde 14. Ceza Dairesi Başkanı seçildi.

Cumhurbaşkanı tarafından 21 Mayıs 2015'ten geçerli olmak üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı olarak atandı.

24 Mart 2020 tarihinde yapılan Yargıtay başkanlığı seçimlerinde 267 oy olarak Yargıtay Başkanı seçildi.

Akarca, AYM’nin Can Atalay hakkında verdiği ihlal kararını tanımayan "Ciddi anlamda derin görüş ayrılıklarımız oldu, bu bir gerçek" açıklamasıyla hatırlanıyor

İzzet Özgenç kimdir?

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesidir.

Türkan Saylan'ın görev süresinin dolmasından sonra boşalan YÖK üyeliğine bakanlar kurulu kontenjanından seçilmiş ve bu seçimi dönemin cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer onaylamıştır. Yusuf Ziya Özcan'ın YÖK başkanı olmasının ardından 2008 yılında genel kurulun seçimiyle YÖK başkanvekilliğine getirilmiştir. Ocak 2010'da YÖK başkanvekilliğinden istifa etmiş ve YÖK Yürütme Kurulu üyeliğine seçilmiştir. 2010 yılında Türk - Alman Üniversitesi'ne rektör adayı olduğu için YÖK Yürütme Kurulu'ndan istifa etmiştir. Temmuz 2015 tarihinde YÖK üyeliğinden istifa etmiştir.

2023 Cumhurbaşkanı Seçimleri'nden önce, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üçüncü kez adaylığı konusunda "Eğer cumhurbaşkanlığı seçimi normal zamanında yapılacaksa, sayın cumhurbaşkanımız aday olamaz." dedi. (Kısa Dalga)

Gündem