Can Atalay krizi: Anayasa'nın 14. maddesinde değişiklik planı

Can Atalay krizi: Anayasa'nın 14. maddesinde değişiklik planı
Cumhur İttifakı'nın Can Atalay ve benzeri davaların önüne geçebilmek için Anayasa’nın 14. maddesini değiştirmeyi planladığı iddia ediliyor. Buna göre Türk Ceza Kanunu’ndaki hangi suçların terör suçu kabul edileceği 14. maddeye yazılacak ve AYM’nin bireysel başvuruda yeniden yargılamaya ve tahliyeye karar verme yetkisi elinden alınacak.

Cumhur İttifakı'nın Gezi direnişiyle özel olarak ilgilendiğini ifade eden İsmail Saymaz Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay kararına uyulmamasını konu ettiği bugünkü köşe yazısında, Cumhur İttifakı’nın AYM planını da yazdı.

AKP-MHP İktidarının Anayasa’nın 14. Maddesi’ni değiştirmek istediğini anlatan Saymaz, "Ancak bu değişiklikler için Cumhur İttifakı’nın TBMM'de 400 oyu bulması gerekiyor" diye hatırlattı.

Saymaz'ın yazısından ilgili bölüm şöyle:

“Cumhur İttifakı Yargıtay 3. Ceza Dairesi, AYM’nin kararını uygulamayacak. Cumhur İttifakı, Atalay’ın milletvekilliğini düşürmek için hamle yapacak. Atalay’ın tahliye edilmesi engellenecek. Cumhur, muhalefeti ikna edebilirse Anayasa’nın 14. Maddesi’ni değiştirmeyi planlıyor. Türk Ceza Kanunu’ndaki hangi suçların terör suçu kabul edileceği 14. Madde’ye yazılacak. AYM’nin bireysel başvuruda yeniden yargılamaya ve tahliyeye karar verme yetkisinin elinden alınması amaçlanıyor. AYM, yalnızca tazminata hükmedebilecek” ifadelerini kullandı.

Saymaz, bu değişiklik için Cumhur İttifakı’nın Meclis’te 400 oyu bulması gerektiğini hatırlattı. (Kısa Dalga)

Gündem