İddia: Dugin'in kızını 'Ulusal Cumhuriyet Ordusu' öldürdü

İddia: Dugin'in kızını 'Ulusal Cumhuriyet Ordusu' öldürdü
Kremlin karşıtı açıklamalarıyla tanınan ve 2019'da Ukrayna vatandaşlığına geçen eski Duma milletvekili Ilya Ponomarev, Aleksandr Dugin’in kızı Darya Dugina'nın öldürüldüğü bombalı saldırı hakkında yeni iddialar ortaya atıldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 'akıl hocası' olduğu iddia edilen, Türkiye'de de "15 Temmuz'u bir gün önce haber verdik" iddiasıyla tanınan Rus milliyetçisi ideolog Aleksandr Dugin’in kızı Darya Dugina'nın öldürüldüğü bombalı saldırı hakkında yeni bir iddia ortaya atıldı. Kremlin karşıtı açıklamalarıyla tanınan ve 2019'da Ukrayna vatandaşlığına geçen eski Duma milletvekili Ilya Ponomarev, suikastı Putin karşıtı 'Ulusal Cumhuriyet Ordusu'nun düzenlediğini öne sürdü.

'YENİ BİR SAYFA AÇILDI'

Ponomarev, bir süredir yaşadığı Kiev'den yaptığı açıklamada, saldırının arkasında Rusya içinde gizlice faaliyet gösteren ve Putin yönetimini devirmeyi amaçlayan Ulusal Cumhuriyet Ordusu'nun bulunduğunu iddia etti. Kendi kurduğu Telegram kanalında konuşan Ponomarev, "Bu eylem, son aylarda Rusya topraklarında gerçekleştirilen birçok başka partizan eylem gibi, Ulusal Cumhuriyet Ordusu tarafından düzenlendi" dedi. "Bu saldırı Putinizm'e karşı Rus direnişinde yeni bir sayfa açtı" diyen Ponomarev, "Yeni ama sonuncu sayfa değil" ifadelerini kullandı.

MANİFESTOYU OKUDU

Eski milletvekili, Ulusal Cumhuriyet Ordusu'nun aralarında yetkililerin, oligarkların ve güvenlik kurumu çalışanlarının bulunduğu, Kremlin'le bağlantılı üst düzey başka isimlere benzer saldırılar düzenlemeye hazır olduğunu iddia etti. Ponomarev, Ulusal Cumhuriyet Ordusu'na ait olduğunu sürdüğü bir manifestodan "Başkan Putin, Anayasa'yı değiştiren, Slav halkları arasında kardeş savaşı başlatan ve Rus askerlerini anlamsız şekilde ölüme gönderen bir iktidar gaspçısı ve savaş suçlusu. Politikasının temeli, bazıları için yoksulluk ve tabutlara, bazıları için saraylara dayanıyor" sözlerini de okudu.

Manifestoda, Ulusal Cumhuriyet Ordusu'nun 'sivilleri hedef almayacağının' belirtilmesi, Daria dugina'nın ise "Ukrayna'da soykırımı destekleyen babasının sadık bir yakını ve meşru bir hedef olduğunun" belirtilmesi dikkat çekti.

Putin'le arasındaki gerilim uzun süredir bilinen ve Rusya'nın Kırım'ı ilhakına karşı oy vermiş tek vekil olan Ponomarev, ABD ziyareti sonrasında ülkeye alınmayınca Ukrayna'ya yerleşmiş ve Ukrayna vatandaşı olmuştu. Ponomarev'in Telegram üzerinden yayın yapan haber kanalının yıllık 1 milyon dolarlık maliyetini kendi yatırımları üzerinden karşıladığı belirtiliyor. Rusya içinde faaliyet gösterdiğini iddia ettiği 'Ulusal Cumhuriyet Ordusu' adlı grup hakkındaki açıklamalarının ise Kremlin'in öfkesini çekmesi bekleniyor.

RUS DIŞİŞLERİ: UKRAYNA'YA BAĞLANIRSA DEVLET TERÖRİZMİDİR

Rusya'da Dugina suikastı konusundaki soruşturma sürerken, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova soruşturmada Ukrayna izinin bulunması halinde bu durumun "Kiev'in devlet terörizmine karıştığı anlamına geleceğini" söyledi. Ukrayna hükümeti ise suçlamaları reddetti.

RUS BASINI: ASIL HEDEF DUGİN OLABİLİR

Rus basını, saldırının asıl hedefinin Dugin olup olmadığını da tartışıyor. Aleksandr Dugin ile kızı Darya Dugina'nın saldırıdan hemen önce Moskova'nın dışında bir festivale katıldığı, Dugin'in son anda Moskova'ya başka arabayla gitmeye karar verdiği, Dugina'nın kullandığı ve bombalı saldırıyla infilak eden aracın babasına ait olduğuna dikkat çekiliyor. (Kısa Dalga)

Dünya