İddia: Erdoğan davet etti, Suudi Veliaht Prensi Selman Türkiye'ye geliyor

İddia: Erdoğan davet etti, Suudi Veliaht Prensi Selman Türkiye'ye geliyor
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın Türkiye dahil bir dizi ülkeyi kapsayan bir gezi planladığı belirtildi. Reuters'a konuşan bir Türk yetkili, davetin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan geldiğini söyledi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bir dizi ülkeyi ziyaret edeceği belirtildi. Reuters ajansına konuşan kaynaklar, Selman'ın Türkiye, Kıbrıs, Yunanistan, Ürdün ve Mısır’ı ziyaret edeceğini söyledi.

Gezi planı hakkında bilgi sahibi olan dört kaynak, gezide bölgesel ve uluslararası meselelerin ele alınacağını, enerji ve ticaret anlaşmalarının da imzalanacağını belirtti. Söz konusu gezi, Selman'ın hem muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2018'de Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülmesinden, hem de koronavirüs pandemisinin patlak vermesinden beri Körfez bölgesi dışına düzenleyeceği ilk geniş kapsamlı tur olacak. Veliaht Prens en son, 2019 yılında G20 zirvesi için Japonya'ya gitmişti.

Reuters'ın haberine göre, Suudi yetkililer Selman'ın ziyaret etmeyi planladığı ülkelerle kesin tarihleri netleştirmek için görüşmeleri sürdürüyor. İki kaynak, gezinin haziran başı kadar erken bir tarihte gerçekleşebileceğini söyledi. Suudi hükümeti ise Reuters'ın ilgili sorularını yanıtsız bıraktı.

ÜST DÜZEY TÜRK YETKİLİ: SWAP ANLAŞMASI ELE ALINACAK

Ajansa konuşan üst düzey bir Türk yetkili de ziyaret iddiasını doğruladı. Yetkili, Veliaht Prens’in Erdoğan'ın davetini kabul ettiğini ve iki tarafın ziyareti planlamak için çalıştığını söyledi. Türk yetkili, "Ele alınacak konular arasında ticaret, bölgesel gelişmeler, olası döviz swap anlaşması, diğer yatırım ve enerji projeleri bulunuyor" dedi.

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi Batı'da öfkeye yol açmış, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan ile birçok ülke arasında gerilim yaşanmıştı.

Ancak son dönemde, cinayete sahne olan Türkiye dahil bir dizi ülke Suudi Arabistan'la ilişkilerini düzeltmeye başladı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve Kıbrıs Cumhuriyeti lideri Nikos Anastasiadis Riyad’ı ziyaret etmişti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da, Kaşıkçı cinayeti dosyasının devredilerek fiilen düşürülmesi sonrasında geçen ay Suudi Arabistan’ı ziyaret etti. (Kısa Dalga)

Gündem