İddia: Genel Merkez’den Kılıçdaroğlu’na ‘bu son kongre’ önerisi

İddia: Genel Merkez’den Kılıçdaroğlu’na ‘bu son kongre’ önerisi
CHP kurultayında boş oyların fazla olması halinde genel başkan seçiminin 3. tura kalabileceği belirtiliyor. İddiaya göre, Genel Merkez çevreleri Kılıçdaroğlu’nu yıpratacak bu ihtimale karşı “Bu son kongrem. Yerel seçimlerden sonra mayısta partiyi yeniden kurultaya götürüp işi ehline vereceğim” mesajıyla kurultaya gitmesini önerecek.

Önceki gün Bitlis seçimiyle birlikte 81 ilde kurultay sürecini tamamlayan CHP’de büyük kurultay için geri sayım başladı.

Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel’in adaylığının kesinleştiği CHP’nin kurultayı 4-5 Kasım’da yapılacak.

Kurultayda tam katılım olması halinde 1198’i seçilmiş, 169’u Genel Başkan, Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri ile milletvekillerinden oluşan doğal delegeler olmak üzere toplam 1367 delege oy kullanacak.

Genel başkanlık seçimi için salt çoğunluk olan 684’ün bir fazlası 685 delegenin oyu gerekiyor.

İlk iki turda salt çoğunluğun sağlanamaması halinde, genel başkan en çok oyu alanın kazanacağı üçüncü turda seçilecek.

Hürriyet’ten Turan Yılmaz’ın haberine göre, seçimin sonraki turlara kalabileceği olasılığından söz ediliyor. 150-200 boş oy kullanılması halinde tarafların salt çoğunluğu ilk iki turda yakalayabilmesi zor bulunurken, CHP’li bir kaynak “Boş oy riski yabana atılmamalı” dedi.

Kulislerde, “Bu ihtimal gerçekleşirse hem Kılıçdaroğlu’nun kendisi hem de yeni dönemde partiyi birlikte yöneteceği PM listesi yaralı bereli seçilmiş olur” değerlendirmesi yapılıyor. Genel Merkez çevrelerinin bu ihtimale karşı Kılıçdaroğlu’na, “Bu benim son kongrem. Seçimlerden sonra mayıs ayında partiyi yeniden kurultaya götürüp işi ehline verip, gemiyi de sağlam limana sağ salim bağlarım” mesajıyla kurultaya gitmesini önermeye hazırlandığı konuşuluyor. (Kısa Dalga)

Politika