İddia: Kobanê çevresindeki sınır duvarı harekât için yıkıldı

İddia: Kobanê çevresindeki sınır duvarı harekât için yıkıldı
Reuters ajansı, Türkiye'nin Suriye'ye yeni operasyon sinyali konusunda silahlı isyancılarla konuştu. Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu'ndan bir komutan harekâta katılmaya hazır olduklarını söylerken, sınırdaki beton duvarın Kobanê çevresindeki bazı bölümlerinin geçen hafta kaldırıldığı öne sürüldü.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın NATO'yla yaşanan krizin gölgesinde Suriye'ye yeni harekât düzenleme planlarını açıklamasının ardından, silahlı gruplara da talimat verildiği belirtildi. Türkiye'nin Suriye sınırındaki duvarın bir kısmını da harekâtı kolaylaştırma amacıyla yıktığı iddia ediliyor.

'İSYANCILARA TAARRUZ POZİSYONU TALİMATI VERİLDİ'

Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu'nda (SMO) üst düzey komutan olduğu belirtilen iki kaynak Reuters ajansına yaptıkları açıklamada 'Türkiye'nin harekâtına katılmaya hazır olduklarını' söyledi. Kaynaklara göre, Türk Silahlı Kuvvetleri YPG kontrolündeki bölgeye yönelik havan topu ve İHA saldırılarını artırırken, SMO'nun birliklerinin komutanlarına da taarruz pozisyonu alma talimatı verildi.

'BİR-İKİ GÜN İÇİNDE HAZIR OLURUZ'

Reuters'ın 'önde gelen bir muhalif komutan' olarak tanıttığı Yüzbaşı Abdülselam Abdülrezak, "Bir iki gün içinde hazır oluruz. Türk ordusunun yanında savaşmaya hazır binlerce savaşçı var" dedi.

'İKİ HEDEF VAR'

Bir diğer Suriyeli isyancı komutan ise Reuters'la söyleşisinde, harekâtın iki hedefi olduğunu söyledi. Bu isim, hedeflerden birinin Tel Rıfat, diğerinin ise Kobane olduğunu belirtti; Kobane'nin Türkiye kontrolüne geçmesi halinde Cerablus ile Tel Abyad'ın birbirine bağlanacağını söyledi.

'DUVAR KALDIRILDI'

Haberdeki bir diğer dikkat çekici iddia da, Suriye sınırına inşa edilen beton duvarın Kobane çevresindeki bölümlerinin Türkiye tarafından geçen hafta kaldırıldığı yönünde. Bu iddia, iki silahlı isyancı kaynak tarafından dile getirildi.

'ERTELEBİLİR'

Öte yandan, Türkiye ordusu ile temas halinde olduğu belirtilen üst düzey bir isyancı komutan, askeri operasyonun kısa süre içinde başlamasının kesin görünmediğini, belirsiz bir süreliğine ertelenebileceğini söyledi.

Reuters'a konuşan YPG kaynakları ise Kobane çevresine yığınak yaptıklarını söyledi. Suriye Demokratik Güçleri (SDG) de dün 'bütün seçeneklerin masada olduğu' yönünde bir açıklama yaparken, Kürt kaynaklar Rusya'nın Kamışlı çevresine son günlerde askeri uçak gönderdiği iddialarını teyit etti. (Kısa Dalga)

Dünya