İddia: Mehmet Şimşek, Erdoğan'ın teklifini bu kez kabul etti

İddia: Mehmet Şimşek, Erdoğan'ın teklifini bu kez kabul etti
Erdoğan’ın seçimi kazanması halinde Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini üstleneceği ve kilit görevlere yönelik atamalarda söz sahibi olma konusunda Erdoğan’dan teminat aldığı belirtildi.

AKP hükümetlerinde ekonomi bakanlığı yapan, bir dönem Ali Babacan ile birlikte Erdoğan’ın en önemli iki ekonomi kurmayından biri olarak kabul edilen Mehmet Şimşek’in, seçim sonrası sorumluluk almak üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan ile anlaştığı iddia ediliyor.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, eski Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek ile iki kez yaptığı görüşmenin olumsuz sonuçlandığı basına yansımıştı.

Kulislere sızan bilgilere göre Erdoğan, Şimşek’e Gaziantep’ten 1. sıra milletvekili adaylığı ve Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanması halinde ekonomi danışmanı olmasını önermişti.

Gazete Oksijen’in haberine göre, Şimşek ise kilit ekonomik birimlere atama yetkisini de içeren daha geniş kapsamlı bir sorumluluk istedi. Bu talebini dile getirirken, uygulanan ekonomik modelin yanlış olduğunu, kısa vadede çok tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini, uluslararası yatırım kuruluşlarının da kendisiyle aynı fikirde olduğunu anlattı.

Erdoğan: Uygulanan politikalardan geri adım atmam söz konusu olamaz

Şimşek’ten dinlediği ekonomik model eleştirilerine öfkelendiği söylenen Erdoğan’ın “Olumlu sonuçları kısa süre sonra görmeye başlayacağız. Şu andaki sıkıntıda deprem felaketinin de etkisi var. Uygulanan politikalardan geri adım atmam söz konusu olamaz, bunun siyasi sorumluluğu bana ait” diyerek Şimşek’in rota değişikliği ısrarına olumsuz yanıt verdiği belirtildi.

Şimşek, ayrıca rahatsızlığını anlatarak, “Bir süre stresten uzak durmam gerekiyor. Sağlık durumum, başarısını şahsen mümkün görmediğim bir programın sorumluluğunu almama müsait değil. Affınızı istirham ederim” diyerek Erdoğan’ın önerisini reddetti. Şimşek, AKP binasını arka kapıdan terk ederken, bina girişinde görüşme sonrası ikilinin yapacağı konuşma için hazırlanan kürsünün fotoğrafları basına yansıdı.

Hürriyet Ankara Temsilcisi Hande Fırat, Mehmet Şimşek’in Erdoğan’la ikinci kez görüştüğünü ve kabinede yer almak istemediğini ancak Erdoğan’ın seçilmesi durumunda yeni bir programa destek vermeyi kabul ettiğini yazmıştı.

Bakanlık görevini üstlenecek

Gazete Oksijen ise Erdoğan ve Şimşek’in “daha geniş kapsamlı bir görev” için mutabakata vardığını iddia etti.

Habere göre, Erdoğan’ın seçimi kazanması halinde Mehmet Şimşek Cumhurbaşkanlığı kabinesinde Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini üstlenecek. Şimşek, kilit görevlere yönelik atamalarda söz sahibi olma konusunda Erdoğan’dan teminat aldı.

Yeni dönemde “enflasyonun üzerinde politika faizi-kredi genişlemesine fren” gibi ortodoks ekonomi politikalarına yüzde 100 dönüş olmasa da tam tersi araçlar içeren şu andaki uygulamaların bazılarından vazgeçilmesi ve yabancı yatırımcıların daha fazla güven duymasına yönelik bir politika setinin oluşturulması konusunda fikir birliği sağlandığı ifade ediliyor.

Adaylığı net değil

Şimşek’in milletvekili adaylığının ise henüz belirsiz olduğu kaydedildi. Kimi kaynaklar Şimşek’in Gaziantep milletvekili olarak Meclis’te de yer alacağını iddia ederken, kimileri “Şu andaki bakanların tamamına yakını vekil olacak. Erdoğan seçilirse, tamamı Meclis dışından yepyeni bir kabine kurulacak. Mehmet Bey de Meclis’e girmeden Kabine’de görev alacak” yorumunu yapıyor. (Kısa Dalga)

Politika