İddia: 'Millet ittifakının planı Mansur Yavaş'ı aday göstermek ve HDP ile diyaloğu kesmek'

İddia: 'Millet ittifakının planı Mansur Yavaş'ı aday göstermek ve HDP ile diyaloğu kesmek'
Siyaset bilimci Cuma Çiçek, altılı masanın hamlelerini yorumlarken "A planı HDP’den gelebilecek ortalama yüzde 10-12 oyluk bir potansiyeli, Mansur Yavaş gibi sağ milliyetçi bir profile sahip bir adayla MHP’den ve Ak Parti'den almak" dedi.

Türkiye 2023 seçimlerine kilitlenmiş durumda. HDP'nin 2023 seçimlerinde kendi adayını çıkaraca tartışmalara neden olmuştu. Artı Gerçek'ten Remzi Budancir'e konuşan siyaset bilimci Cuma Çiçek, "Muhalefet HDP seçmeninin destek vermeyecek bir aday riskini alabilir mi” “İşin doğrusu ben Millet İttifakı’nın A planının bu olduğunu düşünüyorum" diye yanıt verdi. Çiçek, şunları söyledi:

"A planı HDP’den gelebilecek ortalama yüzde 10-12 oyluk bir potansiyeli, Mansur Yavaş gibi sağ milliyetçi bir profile sahip bir adayla MHP’den ve Ak Parti'den alma planı bu.

Yani HDP’den yüzde 12 oy alıp HDP’ye muhtaç olacağımıza, Mesut Yeğen hocanın tabiriyle Kürtlere borçlu olacakları bir siyasal yenilenme alanı yerine, Kürtlere ihtiyaç duymadan bir yol izleyebilir.

MHP’nin yüzde 7-8’lik seçmenin yarısı, Ak Parti içerisindeki daha milliyetçi kanattan 5-6 puan alma ihtimali var. Belki HDP’de bu ekonomik krizde ‘Tayyip gitsin kim olursa olsun’ diyecek yüzde 1-2’lik pay gidebilir. HDP’ye muhtaç olmadan HDP’den gidecek yüzde 10’luk oyu Mansur Yavaş gibi adayla HDP’nin 1-2’sini, MHP’nin 4-5’ni, Ak Parti’nin 4-5’ini, hatta Zafer Partisi, Memleket Partisi gibi son dönemde daha ulusalcı söylemle siyaset yapan aktörlerden de bir iki puan alarak ikame edebiliriz diyebilirler. Benim gördüğüm A plan bu."

'Muhalefet yüzde 50’yi aşabileceğini görürse HDP ile diyaloğu kesebilir'

Yavaş’ın MHP ve diğer partilerden oy alması durumunda yüzde 50’yi geçebileceği düşüncesinde olduğunu ifade eden Çiçek, bu durumda muhalefetin HDP ile diyaloğu kesebileceği öngörüsünde bulundu:

“Şu anda muhtemelen Millet İttifakı olarak alttan bir iki anket yapıyorlardır. Seçim takvimine yaklaştıkça A planı riskli değilse, yüzde 51 bandının üstüne çıktığı anda bence Millet İttifakı’nın HDP ile bir diyaloğu olmayacak. Mansur Yavaş benzeri bir aday bence birinci turda da yüzde 50’yi aşabilir. Bu hem yeni hükümete Kürtlere borçlanmadan hükümet olmasını sağlayabilir. Aslında bir anlamıyla da 15 Temmuz’dan bu yana başlayan, daha milliyetçi siyasal hattın da sürdürülmesini sağlayabilir böyle bir ittifakla.

Bu seçeneğin yüzde 50’ye yakın bir bandı alabileceğini düşünüyorum. Böyle bir seçenek var ancak biraz riskli. Tam kazanma ihtimali yüksek olan bir opsiyon değil. Burada HDP’nin yapacağı siyaset önemli. Oy oranı yüzde 12 görünüyor ama yüzde 15’e çıkma potansiyeli var." (Kısa Dalga)

Gündem