İddia: Nebati 'Yüzünü görmek istemiyorum' dedi, 'Osman abi' yok oldu

İddia: Nebati 'Yüzünü görmek istemiyorum' dedi, 'Osman abi' yok oldu
Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri olan ve sektörde 'Osman abi' olarak hitap edilen Osman Akyüz'ün bir anda emeklilik kararı almasının arkasında Hazine Bakanı Nebati'nin katıldığı toplantıda yaptığı eleştiri olduğu iddia edildi.

Katılım bankacılığının en etkili isimlerinden olan, sektörün 'Osman abi'si olarak bilinen Osman Akyüz, 20 yıldır sürdürdüğü Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreterliği görevinden 31 Ocak 2022'de sessiz sedasız emekli oldu.

psmmag.com'da yer alan kulis habere göre emeklilik kararına, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin Osman Akyüz'e gösterdiği tepki neden oldu. Akyüz, görevi bırakırken herhangi bir açıklama yapmamış, Katılım Bankaları Birliği bir basın açıklamasıyla kendisine teşekkür etmiş ancak istifanın neden kaynaklandığına dair bir bilgi vermemişti.

Sektör kaynaklarının aktardığı bilgilere göre, 18 Aralık 2021 tarihinde Nureddin Nebati, banka yöneticilerini dinlemek için bir toplantı düzenledi. Toplantıda banka ve katılım bankası yöneticileri hükümetin izlediği ekonomi politikalarının sektör üzerinde oluşturduğu baskıya dikkat çekti. Bu durumdan duyulan rahatsızlık dile getirildi.

Dönemin Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz, hükümetin izlediği düşük faiz politikasının gerçekçi ve sürdürebilir olmadığını belirterek, bunun kısa vadede büyük sorunlar yaratabileceği uyarısında bulundu. Merkez Bankası’nın en azından enflasyon oranında faiz artışına gitmesi gerektiğini söyledi.

Katılım bankaları cephesinden böyle bir çıkış beklemeyen Nebati, toplantı biter bitmez Osman Akyüz’e çıkıştı ve “Bunu sizden hiç beklemezdim” diyerek tepkisini dile getirdi. Öfkesi geçmeyen Nebati, Ziraat, Vakıf ve Emlak Katılım Bankası’nın genel müdürlerini yanına çağırdı ve “Bu herifi hemen genel sekreterlik görevinden alın, kendisini bir daha görmek istemiyorum. Diğer katılım bankalarının genel müdürlerini de ikna edin. Onları da üzmek istemem” dedi.

Bunun üzerine Ziraat Katılım Genel Müdürü Osman Çelik, Vakıf Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir ve Emlak Katılım Genel Müdürü Nevzat Bayraktar, Kuveyt Türk, Al Baraka Türk ve Türkiye Finans'ın genel müdürleriyle bir görüşme yaptı. Bakanın mesajını kendilerine iletti. Baskılar üzerine Osman Akyüz görevinden istifa ederken yerine İsmail Vural getirildi.

Ekonomi