İddia: Rusya için kritik tarih 9 Mayıs

İddia: Rusya için kritik tarih 9 Mayıs
Batılı yetkililer, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı 2. Dünya Savaşı'nda Nazilere karşı zaferin kutlandığı 9 Mayıs'a kadar sonlandırmak istediğini öne sürdü.

Ukrayna'daki savaş 46'ıncı gününe girerken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in komutan değişikliğine gittiği öne sürüldü. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise Rusya'ya petrol ambargosu çağrısında bulundu.

Ukrayna'daki son gelişmeler şöyle:

İDDİA: PUTİN SURİYE'DE GÖREV YAPAN KOMUTANI ATADI

Putin'in komutan değiştirdiği iddiası, Batı basınına konuşan ABD'li ve Avrupalı yetkililere dayandırılıyor. İddiaya göre, Ukrayna'daki operasyonun başına, Suriye'deki savaşta da görev yapan Güney Askeri Bölge Komutanı General Aleksandır Dvornikov getirildi. İddia Rusya tarafından resmen doğrulanmazken, CNN'e konuşan Avrupalı bir yetkili bu değişimin 'savaşın son derece kötü gittiğinin Rusya tarafından kabul edilmesi anlamına geldiğini' savundu. Dvornikov'un Suriye'de görev yaptığı Eylül 2015-Haziran 2016 arasında Halep kuşatılmış, kent aralık ayında silahlı isyancılardan temizlenmişti.

9 MAYIS İDDİASI

CNN'e konuşan bir Batılı yetkili, Rusya'nın 2. Dünya Savaşı'nda Nazilere karşı zaferini kutladığı 9 Mayıs'a kadar Ukrayna'da askeri başarı elde etmeyi amaçladığını öne sürdü. Yetkili, Putin'in bu tarihi bir mühlet olarak gördüğünü ve 9 Mayıs öncesi başarı elde etmeye çalışacak olan Rusya ordusunun hata yapma ihtimalinin artacağını savundu.

ZELENSKİY'DEN PETROL AMBARGOSU ÇAĞRISI

Zelenskiy, ulusa sesleniş konuşmasında 'Ukrayna'nın bekleyecek zamanının kalmadığını' belirterek, Batı'dan Rusya'nın petrol ihracatına ambargo koymasını istedi. Rusya'nın nakit akışına daha etkili kısıtlamalar getirilmesi çağrısında bulunan Zelenskiy, "Bekleyecek zamanımız yok. Özgürlüğün bekleyecek zamanı yoktur. Rusya yeni kuvvetlerini ve yeni teçhizatlarını ülkemize sokmayı göze alabilir. Derhal harekete geçilmeli ve tirana karşı petrol ambargosu uygulanmalı" dedi.

SİVİLLER İÇİN DOKUZ İNSANİ KORİDOR AÇILACAK

Ukrayna'nın güneyi ve doğusunda sivillerin tahliyesi için bugün dokuz insani koridor açılması için anlaşma sağlandı. Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, koridorların Donetsk ve Zaporijya bölgelerinde açılacağını duyurdu.

ESİR TAKASI YAPILDI

Rusya, Ukrayna ile dün esir takası yaptıkları iddiasını doğruladı. Açıklamada, takas edilen esirler arasında Rusya Devlet Atom Enerjisi Şirketi Rosatom'un dört çalışanının ve askerlerin bulunduğu belirtildi. Bu kişilerin bu sabah erken saatlerde Rusya'ya döndüğü aktarıldı.

UKRAYNA, RUSYA'DAN İTHALATI YASAKLADI

Ukrayna Bakanlar Kurulu, Rusya'dan mal ithalatını yasakladı.

İDDİA: ALMANYA'DAN KİEV'E SİLAH GÖNDERİLECEK

Haftalık Alman gazetesi Welt am Sonntag, Almanya'da bir silah şirketinin Ukrayna'ya 100 obüs gönderme teklifinde bulunduğunu yazdı. Bir hükümet kaynağına dayandırılan haberde, silah üreticisi Krauss-Maffei Wegmann'ın Kiev'e göndermek istediği obüslerin şu an için elinde bulunmadığını, bu silahları Almanya ordusunun yollamasını ve daha sonra orduya aynı miktarda obüs tedarik etmeyi önerdiği belirtildi.

Almanya, Ukrayna savaşının ilk günlerinde, 2. Dünya Savaşı sonrasında izlediği, ihtilaf bölgelerine silah göndermeme politikasını değiştirme kararı almıştı. (Kısa Dalga)

Dünya