İddia: Rusya, politikalarını savunsunlar diye Avrupa'da para dağıttı; listede Türkiye de var

İddia: Rusya, politikalarını savunsunlar diye Avrupa'da para dağıttı; listede Türkiye de var
Uluslararası Mevcut Politikalar Ajansı'nın aracılığıyla, Rusya'nın politikalarını uluslararası alanda 'aklamak' için Avrupa'daki kişi ve kurumlara para verildiği öne sürüldü.

Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi (OCCRP), Rusya'dan sızan e-postaları kaynak göstererek rapor hazırladı.

Ukraynalı hacker'ler tarafından ele geçirildiği belirtilen e-postalar, Mart 2007 ile Eylül 2017 arasında 10 yıllık bir dönemi kapsıyor.

Uluslararası Mevcut Politikalar Ajansının hâlâ faaliyet gösterip göstermediği bilinmiyor.

İddiaya göre Rusya, analist, gazeteci ve benzer meslek gruplarından isimlerle ülkenin politikalarını savunsunlar diye bir ağ kurdu.

T24'ün haberine göre e-postalar, Avrupalı siyasetçilere parlamentolarında Rusya yanlısı tasarılar sunması için para verildi.

Kurumun ayrıca aşırı sağcı aktivistlere Avrupa gazetelerinde yayımlanacak Rusya yanlısı makaleler yazması için para verdiği öne sürüldü.

Uluslararası Mevcut Politikalar Ajansı'nın ayrıca Rusya'nın işgal ettiği Kırım'a gelmesi için Almanya, Avusturya, İtalya, Çekya ve Polonya'dan siyasetçilere para verdiği belirtildi.

OCCRP'ye göre, lobi grubunun faaliyetleri sayesinde İtalya'da yerel meclislerde ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde Rusya'ya Kırım'ın ilhakı sebebiyle uygulanan yaptırımların kaldırılmasını talep eden tasarılar geçti.

Türkiye bağlantısı mı var?

rusya-aydinlik.jpg

Demokratik Bütünlük Merkezi Direktörü Anton Shekhovtsov, sızan e-postaların Kremlin bağlantılı bu grubun Avrupa'nın farklı ülkelerinde protestolar düzenlenmesini, gazetelerde makaleler yayımlanmasını ve yasa tasarıları hazırlanmasını sağladığını gösterdiğini ifade etti.

Sızan postalarda bulunan bir Powerpoint sunumuna göre, grubun Türkiye'den de siyasetçilerle bağlantısı olduğu öne sürüldü.

Bir başka sunumda, grubun farklı ülkelerde Rusya yanlısı makale ve haberler yayımlamakla övündüğü görülüyor. Sunumda, Aydınlık gazetesi de yer aldı. (Kısa Dalga)

Gündem