İddia: Rusya Sivastopol'a askeri eğitimli yunuslar gönderdi

İddia: Rusya Sivastopol'a askeri eğitimli yunuslar gönderdi
Rusya'nın, Ukrayna işgalinin ilk günlerinde Kırım'ın güneyindeki stratejik Sivastopol limanına askeri eğitimli iki yunus filosu gönderdiği iddia ediliyor.

Rusya'nın, Kırım'ın güneyindeki stratejik Sivastopol limanındaki donanmasını korumak için denizaltına yunuslardan oluşan bir filo yerleştirdiği öne sürüldü. Batı basınındaki haberler uydu görüntülerine dayandırıldı.

ABD Donanma Enstitüsü'nün uydu görüntülerine dayanarak ortaya attığı iddiaya göre, Ukrayna işgalinin başladığı şubat başında Sivastopol'a iki yunus filosu gönderildi. Rusya'nın bu yolla, filosunu su altından gelebilecek saldırılara karşı korumaya çalıştığı öne sürülüyor.

yunus-harita.jpg

Rusya'nın, yunusları askeri amaçlarla eğittiği biliniyor. Bu hayvanlar, çeşitli objeleri toplamak veya düşman dalgıçları caydırmak için kullanılıyor.

Kırım'ın güneyindeki Sivastopol donanma üssü Rusya için kritik öneme sahip.

yunus-harita2.jpg

Ukrayna da, Sovyetler Birliği'nden kalma yunusları eğitme programını 2012 yılında, Sivastopol limanının yakınındaki bir akvaryumda yeniden canlandırmıştı. Bu yunuslar, Rusya'nın 2014'teki ilhakı sonrasında Moskova'nın eline geçmişti. RIA Novosti bu dönemde, Rusya'nın söz konusu programı geliştirme kararı aldığını duyurmuştu.

Yunuslar, Soğuk Savaş sırasında hem ABD hem Sovyetler Birliği tarafından askeri amaçlarla kullanılmıştı. ABD, yunuslara ve deniz aslanlarına en az 28 milyon dolar harcamıştı. (Kısa Dalga)

Dünya