İddia: Rusya'nın amiral gemisini batıran istihbaratı ABD verdi

İddia: Rusya'nın amiral gemisini batıran istihbaratı ABD verdi
Ukrayna ordusunun, Odesa açıklarında batan Rus gemisi Moskva konusunda ABD'den istihbarat aldığı iddia edildi.

Rusya'nın Karadeniz'deki amiral gemisi Moskova kruvazörünün geçtiğimiz ay batması hakkında yeni bir iddia ortaya atıldı. Ukrayna hükümeti gemiyi kendilerinin Neptün füzeleriyle vurduğunu duyurmuşken, istihbaratın ABD'den alındığı belirtiliyor. Amerikan basınına konuşan yetkililer, istihbaratın ABD'den verildiğini savundu.

'UKRAYNA, GEMİYİ ABD'YE SORDU'

NBC kanalının yetkililere dayandırdığı haberde saldırının, 'Ukrayna'nın ABD'ye Odesa'nın güneyinde, Karadeniz'de seyreden bir gemi' hakkında soru sormasının ardından gerçekleştiği öne sürülüyor. İddiaya göre ABD istihbaratı söz konusu geminin 'Moskova' olduğunu tespit etti ve konumun doğrulanmasını sağladı; sonrasında da Ukrayna ordusu kruvazörü iki füzeyle hedef aldı.

'VURACAKLARINI BİLMİYORDUK'

ABD'li yetkililerin, istihbaratı kendilerinin sağladıklarını söylemesi ama 'ABD'nin Ukrayna'nın gemiyi vuracağını önceden bilmediğini ve saldırı kararına karışmadıklarını' savunması dikkat çekti.

Pentagon konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçınırken, bir sözcü 'ABD'nin Ukrayna'ya kendisini savunması için istihbarat verdiğini' söylemekle yetindi.

510 mürettebatı bulunan Moskova gemisi, Rusya'nın Ukrayna'ya denizden yönelttiği saldırılara önderlik ediyordu. Geminin 14 Nisan günü batması, Rusya'ya karşı hem sembolik hem askeri açıdan büyük bir darbe olarak görülmüştü. Ukrayna ordusu gemiyi kendilerinin batırdığını açıklarken, Rusya Savunma Bakanlığı sebebi açıklanamayan bir yangın nedeniyle mühimmat patlaması yaşandığını ve geminin limana çekilirken battığını savunmuştu.

NYT'NİN 'GENERAL İSTİHBARATI' İDDİASINA PENTAGON'DAN YALANLAMA

Öte yandan, New York Times gazetesi de dün, ABD'nin Ukrayna ordusuyla paylaştığı istihbarat sonucu yaklaşık 12 Rus generalin öldürüldüğünü yazdı. Haber yetkililere dayandırılsa da, Pentagon Sözcüsü günlük basın toplantısında bu iddiayı reddetti. Kirby, "Sahada üst düzey askeri liderlerin yerine dair istihbarat vermiyoruz veya Ukrayna ordusunun hedef alma kararlarına katılmıyoruz" dedi. (Kısa Dalga)

Dünya