İHD’den Erdem Aşkan açıklaması: Kaza değil cinayet olarak görüyoruz

İHD’den Erdem Aşkan açıklaması: Kaza değil cinayet olarak görüyoruz
İHD, Erdem Aşkan’ın ölümüne dair “Önceki olayların faillerinin cezasız kaldığına ilişkin uyarılarımız dikkate alınmadığından benzer olaylar sonucu çocuklar hayatlarını kaybetmeye maalesef devam etmektedir” açıklaması yaptı.

İnsan Hakları Derneği (İHD), Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 5 yaşındaki Erdem Aşkan’ın askeri aracın çarpması sonucu yaşamını yitirmesine dair açıklama yaptı.

Daha önce yaşanan benzer olaylarda faillerin cezasız kaldığına dikkat çeken İHD, “Erdem Aşkan adlı çocuğun tüm uyarılara rağmen benzer şekilde hayatını kaybetmesini bir kaza değil cinayet olarak görmekteyiz” dedi.

İHD’nin açıklaması şöyle:

“Hakkari Yüksekova’da 5 yaşındaki Erdem Aşkan adlı çocuk askeri personelin kullandığı aracın çarpması sonucu hayatını kaybetti. Üstelik annesi ve kardeşlerinin de yanında olduğu bir esnada bu olay yaşandı.

Son on yılda onlarca çocuğun askeri araçların manevralarından ve aşırı hızlı kullanılmasından kaynaklı hayatını kaybettiğini biliyoruz. İnsan Hakları Derneği olarak dikkat çektiğimiz ve önceki olayların faillerinin cezasız kaldığına ilişkin uyarılarımız dikkate alınmadığından benzer olaylar sonucu çocuklar hayatlarını kaybetmeye maalesef devam etmektedir. Erdem Aşkan adlı çocuğun tüm uyarılara rağmen benzer şekilde hayatını kaybetmesini bir kaza değil cinayet olarak görmekteyiz.

Kent içerisinde çocukların oyun alanları dahil sosyal hayatın yoğun olduğu alanlarda askeri araçların ve askeri personelin sorumlu olduğu başta çocuklar ve yurttaşların hayatına mal olan olayların ve cinayetlerin araştırılmasını ve faillerin etkin bir şekilde yargılanmasını talep ediyoruz. Erdem Aşkan adlı çocuğun ailesine başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Yaşanan bu ve benzeri olayların takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz.” (Kısa Dalga)

Gündem