İhracatçılar 'enflasyona paralel kur' istedi: Kredi koşulları da ağırlaştı

İhracatçılar 'enflasyona paralel kur' istedi: Kredi koşulları da ağırlaştı
Hükümet seçim öncesi döviz kurunu tutmak için büyük çaba sarf ederken, ihracatçılar kur seviyesinin 'enflasyonla paralel' olmasını istedi. Bir diğer sorun ise ihracatta kurun hangi seviyeden hesaplanacağı.

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, dünkü basın toplantısında döviz kuru sorunu ve finansmana erişimde yaşadıkları zorluğu anlattı.

Ekonomi'den İmam Güneş'in haberine göre Tecdelioğlu, ihracat rakamlarındaki düşüşü tamamen depreme bağlamanın doğru olmadığını ifade etti.

Tecdelioğlu, "Kur politikası, yüksek faiz, rekabetçi tarifelerle olmayan enerji fiyatları bizi çok etkiliyor. İhracatın düzelmesi için faiz-kur politikasının düzelmesi gerekiyor” dedi.

'Enflasyona paralel kur'

İDDMİB başkanı, mevcut kurların ithal ürüne talebi artırdığını belirterek şu mesajı verdi: “Bizim kur beklentimiz her zaman ülkede enflasyon neyse, ona paralel bir kurun olmasıdır. Ticaret Bakanı Sayın Mehmet Muş ile yaptığımız görüşmede bunları dile getirdik, taleplerimizi aldılar. Faizler ise realitede yüzde 30’un üzerinde.

'Kredi koşulları ağır'

Bankalar tarafından kullandığın kredinin bir bölümünü vadesizde tutman isteniyor, yüksek komisyon ücreti alınıyor. Kredi kullanmak için koşullar ağırlaştırılmış durumda. Uzun vadeli kredi de yok. İşletmelerin öz kaynakları yetmiyor. Pandemide çok ciddi yatırım yaptık, kapasitelerimizi artırdık ama işletme sermayemiz yetmiyor. Diğer yandan enerji fiyatları düştü. Fakat bu rakamlarla dünyadaki enerji fiyatlarıyla kıyasladığımız zaman Türkiye hala çok pahalı ve rekabetçi değiliz. Bir an önce rekabet edebileceğimiz enerji fiyat tarifesi oluşturulmasını istiyoruz.”

'Herkesin derdi kur'

Tecdelioğlu, 13 - 17 Mart'ta Almanya'daki ISH Isıtma, Soğutma, Havalandırma Fuarı’na 173 firmayla katıldıklarını belirterek şunları söyledi: “3-7 Şubat’ta yapılan Ambiante fuarında da 350 firma ile şov yaptık. Türkiye’yi fuarlarda çok iyi temsil ediyoruz. Ancak aldığımız geri dönüşlerde firmaların şu an odaklandığı nokta kur. Herkesin derdi ‘Sipariş alacağım ama hangi kurla hesaplayacağım' şeklinde. Maalesef kur yeni siparişleri almakta, sürdürülebilir vaziyette ihracatı devam ettirmekte şu an ayağımıza takılıyor." (Kısa Dalga)

Ekonomi