İhracatçıların asgari ücret tahmini: 10 bin 500 - 11 bin 500 TL

İhracatçıların asgari ücret tahmini: 10 bin 500 - 11 bin 500 TL
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, asgari ücreti 10 bin 500 TL ila 11 bin 500 TL arasında öngördüğünü ifade etti. Gültepe, ihracattaki fiyat sorununa dikkat çekti.

İhracatçılar uzun süredir kurların serbest bırakılmasını, bunun ihracata olumlu etki yapacağını söylüyor. Seçimden sonra doların kısmen serbest bırakılmasını ardında kurda yüzde 10'luk artış görüşmüştü.

Ekonomi'den Handan Sema Ceylan'ın haberine göre bir grup gazeteciye konuşan Gültepe, uzak pazarlar için önemli çalışmalar yaptıklarını, buralarda hareketlenme olduğunu ifade etti.

"ABD’ye ihracata baktığımızda özellikle fiyat çok önemli" diyen TİM başkanı, "Avrupalı alıcı biz yüzde 10’a kadar pahalı olsak tercihini bizden yana kullanır. Ancak şu anda sektörüne göre yüzde 20 ila 40 daha pahalıyız. Bu sorunu gerek enerji, kur ve diğer girdilerimizin çözülmesiyle rahatlıkla aşarız" ifadesini kullandı.

Gültepe şunları kaydetti: "Su eski yolunu bulmak ister. Derenin yönünü değiştirseniz de o eski yatağında akmak ister. Biz su geldiğinde onu tutmalıydık. Uzakdoğu pazarları yeniden açıldı. Lojistik problemleri gerek fiyat gerek donanım olarak çözüldü. Oralara dönüş gözlemliyoruz. Ama biz onlarla fiyat rekabeti yapalım demiyorum. Yüzde 5 pahalı olsak, hatta yüzde 10 daha pahalı olsak Avrupalı bizi tercih eder. Sabah toplantısını burada yapıp öğleden sonra kendi ülkesindeki işinde gücünde olabiliyor. Kalitemiz iyi, üretim anlayışımız, mantığımız örtüşüyor, iyi bir insan kaynağımız var. Yılın ikinci yarısında bir hareket bekliyorum.”

Asgari ücret tahmini

TİM Başkanı Gültepe, politika faizinin yüzde 8,5'ten yüzde 15'e çıkarılacağını öngördüklerini belirtirken, 'asgari ücretin 500 dolar olabileceğine dair' söylentiler için “Bence dolar üzerinden konuşmak hatalı olur. Kur artarsa ne olacak. 10 bin 500 TL ila 11 bin 500 TL arasında bir rakam açıklanacağı öngörülüyor” dedi. (Kısa Dalga)

Ekonomi