Ikea, Airbnb, Adidas, Netflix: İşte Rusya pazarından çekilen marka ve şirketler

Ikea, Airbnb, Adidas, Netflix: İşte Rusya pazarından çekilen marka ve şirketler
Rus işgalini boykot ederek Rus pazarından çekilenler arasında Apple, Netflix, H&M, Airbnb, Ikea ve Adidas gibi çeşitli sektörlerden büyük markalar bulunuyor.

Ukrayna'da başlattığı işgal nedeniyle hükümetler, Rusya'ya yönelik siyaset, finans ve havacılık başta olmak üzere farklı alanlarda yaptırımlar uygularken özel sektörde uluslararası birçok şirket de ard arda bu ülkedeki faaliyetlerini durdurma kararı açıklıyor.

euronews.com'un haberine göre Rus işgalini boykot ederek Rus pazarından çekilenler arasında Apple, Netflix, H&M, Airbnb, Ikea ve Adidas gibi çeşitli sektörlerden büyük markalar bulunuyor.

Cumartesi günü erken saatlerde PayPal online ödeme sistemi de Rusya'da hizmetlerini askıya aldı.

PayPal Yönetim Kurulu Başkanı Dan Schulman, şirketin Rusya'nın Ukrayna'ya karşı şiddetli askeri saldırılarını kınamakta uluslararası toplumla dayanışma içinde olduğunu söyleyerek "Bu şartlar altında PayPay'ın Rusya'daki hizmetini durduruyoruz." ifadelerini kullandı.

Dünyaca ünlü turizm ve konaklama hizmeti sağlayan Airbnb şirketinin CEO'su cuma günü yaptığı açıklamada Rusya ve Belarus'taki operasyonların durdurulduğunu açıkladı.

Zara, Massimo Dutti, Oysho, Pull&Bear, Uterqüe, Lefties, Stradivarius markalarını bünyesinde bulunduran Inditex Rusya'daki mağazalarını geçici olarak kapatma kararı aldığını duyuran küresel markalardan biri oldu.

H&M, Rusya'daki tüm satışlarını askıya aldı. Şirket Ukrayna'daki mağazalarını da güvenlik gerekçesiyle kapatmıştı.

İspanyol tekstil markası Mango, Rusya'daki web sitesi ve tüm mağazalarını kapattı.

Nike internet satışlarını durdururken Adidas Rusya Futbol Birliği ile ortaklığını askıya aldı.

Marks & Spencer, Türk imtiyaz sahibinin Rusya'ya sevkiyatlarını durdurdu.

Toyota Rusya'da üretimini ve araç ithalatını askıya aldı. Aston Martin, Harley-Davidson, General Motors, Jaguar Land Rover ve Renault da Rusya'daki faaliyetlerine ara verdi.

Apple Rusya'daki satışlarına son verirken Facebook'un sahibi Meta, Rus devlet medyasından içerik önermeyi durdurduklarını açıkladı.

Dünya