IKEA, Rusya'daki bankasının hisselerini Hüsnü Özyeğin'e sattı

IKEA, Rusya'daki bankasının hisselerini Hüsnü Özyeğin'e sattı
Ukrayna savaşı nedeniyle batılı şirketler Rusya'dan art arda çekilirken Hüsnü Özyeğin ile birlikte Rusya'da 10 yıl önce IKANO Bank'ı kuran IKEA dan da benzer bir adım geldi. IKEA, bankanın yüzde 50 hissesini Özyeğin'e sattı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi nedeniyle Fransa’dan Almanya’ya, İngiltere’den Japonya’ya, ABD’den Güney Kore’ye onlarca ülkeye ait markalar, milyarlarca dolarlık zararı göze alarak Rusya pazarından çekiliyor, proje ve anlaşmalarını yarıda kesiyor. Batılı şirketlerin oluşturduğu Rusya’daki bu boşluğu ise Türk şirketler dolduruyor.

Dünya'dan Kerim Ülker'in haberine göre İsveç merkezli mobilya devi IKEA da Rusya'da 10 yıl önce iş insanı Hüsnü Özyeğin'le birlikte kurduğu IKANO Bank'ın hisselerini devretti.

Kerim Ülker şu bilgileri verdi:

"Rusya'dan çekilen Batılı şirketler arasında IKEA dikkat çekenler arasında. Rusya’nın işgaliye birlikte yaptırım sürecine katılan ilk Batılı firmalardan olan IKEA’nın bilindiği üzere ülkede bir bankası da bulunuyordu. 10 yıl önce Türk işadamı Hüsnü Özyeğin ile birlikte IKEA, Ikano Bank adlı bir bankayı kurmuştu. IKEA, perakendeden sonra finanstan da çekilme kararı aldı ve hisselerini ortağı Özyeğin’e ait Credit Europe Bank’a sattı ve Rusya’dan çıktı. Özyeğin’in Ikano Bankt’ta yüzde 50’lik hissesi vardı. Yeni satış ile bankanın tamamı Özyeğin’in kontrolüne geçmiş oldu. İsveç merkezli mobilya devi IKEA, FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin ile Rusya`da yeni bir banka ortaklığı konusunda anlaştı. Başlangıçta IKEA müşterilerine hizmet verecek bankaya Özyeğin yüzde 50 ortak olacak. Özyeğin'in Rusya'daki bankası Credit Europe Bank'tan yapılan açıklamaya göre, Rusya'daki yeni yatırım Lüksemburg`da 2006`dan bu yana faaliyette bulunan IKANO Bank aracılığı ile gerçekleşecek. Resmi kayıt işlemleri başlayan yeni bankanın 2013'te aktif hale gelmesi planlanıyor. 2012’de kurulan Ikano Bank, IKEA’nın kurumsal müşterilerine hizmet vermek amacıyla faaliyete başlamıştı. Rusya’da 200 çalışanı bulunan Ikano Bank, 1.3 milyar liralık varlığa sahip. Bankanın sermayesi ise 5 milyar liranın üzerinde."

İngiliz giyim devi Marks & Spencer (M&S) da geçen ay Rusya operasyonunu Hüsnü Özyeğin'e ait Fiba Holding’e devretmişti. 1999 yılından bu yana 23 yıldır kesintisiz bu operasyonu yürüten Özyeğin’in franchise olarak yönettiği operasyonda M&S’in Rusya’nın farklı kentlerinde 48 mağaza ve 1.200 çalışan bulunuyor.

HABERİN TAMAMI

Ekonomi