İki ayrı araştırmadan kötü haber: Delta bu yaz geri dönebilir, Omicron sanıldığı kadar hafif değil

İki ayrı araştırmadan kötü haber: Delta bu yaz geri dönebilir, Omicron sanıldığı kadar hafif değil
ABD ve İsrail'de yapılan iki ayrı araştırma, Omicron ve Delta varyantlarına dair olumsuz bir tablo çizdi. Omicron'un yol açtığı ölüm riskinin diğer varyantlardan düşük olmadığı saptanırken, Delta'nın da bu yaz yeniden yayılabileceği belirtildi.

Türkiye dahil birçok ülkede pandemi önlemlerinin hafifletildiği bir dönemde, ABD ve İsrail'de yapılan iki ayrı araştırmada hem Omicron hem de Delta varyantı hakkında yeni bulgular elde edildi. İsrailli araştırmacılar Delta varyantının bu yaz geri dönebileceği uyarısında bulunurken, ABD'deki araştırmada da Omicron varyantının zannedildiği kadar hafif olmadığı saptandı.

130 BİN HASTA İNCELENDİ

ABD'deki araştırma, Harvard Tıp Okulu, Minerva Üniversitesi ve Massachusetts Hastanesi tarafından yapıldı. Araştırmacılar, yaygın kanının aksine, Omicron varyantının 'daha bulaşıcı ama daha hafif' olduğu tezinin aksi yönünde bulgular elde etti. 130 bin Covid-19 hastasının verileri üzerinde yapılan analizde, Omicron varyantının esasında önceki varyantlar kadar ağır olduğu saptandı.

Hakem heyeti incelemesine sunulan araştırmada, Omicron'a yakalanan hastaların hastaneye yatma ve ölüm riskinin, önceki varyantlara yakalanan hastalarla neredeyse tamamen aynı olduğu hesaplandı. Daha önce Güney Afrika, İskoçya, İngiltere ve Kanada'da yapılan araştırmalarda, Omicron'un daha hafif hastalığa yol açtığı sonucuna varılmıştı.

'DELTA BU YAZ YENİDEN ORTAYA ÇIKABİLİR'

Öte yandan, İsrail'de yapılan bir koronavirüs araştırmasında ise 'yeni bir Delta kabusu' uyarısı yer aldı. araştırmacılar, Omicron varyantının en yaygın olduğu dönemde bile Delta'yı tam olarak ortadan kaldırmadığına dikkat çekti. İki varyantın grafiğini karşılaştıran araştırmacılar, Omicron'un ve alt varyantlarının kısa süre içinde kaybolabileceği ama çok dirençli olan Delta'nın yeniden yayılabileceği sonucuna vardı.

'PANDEMİ BİTMEDİ'

Araştırmayı gerçekleştiren Ben-Gurion Üniversitesi'nden Prof. Ariel Kushmaro, "Bulgularımız pandeminin bitmediğinin altını çiziyor ve öyle veya böyle, potansiyel olarak bu yaz veya yaz sonunda, yeni bir dalga yaşanacağına işaret ediyor" dedi. Kushmaro, bulgularının sadece İsrail için değil, uluslararası anlamda da geçerli olduğunu, Delta'nın zannedildiğinden daha büyük bir tehdit sunduğunu söyledi. Delta'nın direncinin kendilerini şaşırttığın vurgulayan İsrailli profesör, varyantın mevcut formuyla veya yeni bir alt varyantı ile yayılabileceği öngörüsünde bulundu.

Kushmaro, "Çalışmada, Omicron'un en yüksek seviyelerinde olduğu dönemde bile Delta'nın hâlâ dolaşımda olduğunu saptadık. Gördüğümüz grafikler, Omicron'un düşüşte olduğuna ama Delta'nın hayatta kaldığına ve yeniden ortaya çıkabilecek bir pozisyonda olduğuna işaret ediyor" dedi. (Kısa Dalga)

Sağlık