İki ekonomistten iki faiz yorumu: Sürpriz bir karar... Kredi faizi yüzde 40-50 olabilir... 'Bu yıl gitti...'

İki ekonomistten iki faiz yorumu: Sürpriz bir karar... Kredi faizi yüzde 40-50 olabilir... 'Bu yıl gitti...'
Faizin yüzde 25 seviyesine çıkartılması sonrası Ekonomist Uğur Gürses ve Şenol Babuşcu ilk değerlendirmelerini paylaştı.

Merkez Bankası faizi 750 baz puan arttırırken yüzde 25 seviyesine çıkarttı.

Ziraat Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşcu faiz arttırımına ilişkin "Sürpriz bir karar..." yorumunda bulundu.

Babuşcu kredi ve mevduat faizlerine ilişkin ise "Mevduat Faizi ⬆️ % 35-45 arası, Kredi Faizi ⬆️ % 40-50 arası olabilir..." tahminini yaptı.

"Yeni üyeler iş yapma niyetini ortaya koymuş"

Ekonomist Uğur Gürses de faiz artışına ilişkin "Merkez Bankası'nın yeni atanan üyeleri işlerini yapma niyetini ortaya koymuş. Eski metinlerdeki palavra kısımlar tamamen atılmış" yorumunda bulunurken "Ancak 'bu yıl gitti, gelecek yıla odaklandık' demişler" görüşünü dile getirdi.

Gürses "bu yıl gitti" mesajını metindeki şu paragrafla açıkladı:

"enflasyon beklentilerinde ve fiyatlama davranışlarında öngörülenin üzerindeki bozulma, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğine işaret etmektedir. Bununla birlikte Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle, dezenflasyonun 2024 yılında Rapor ile uyumlu şekilde tesis edileceğini öngörmektedir." (Kısa Dalga)

Ekonomi