İklim krizi: İngiltere'de 2050 için hazırlanan senaryo bu hafta gerçek oluyor

İklim krizi: İngiltere'de 2050 için hazırlanan senaryo bu hafta gerçek oluyor
İngiltere Meteoroloji Ofisi'nin iki yıl önce '2050 için olası iklim senaryosu' olarak paylaştığı model, bu hafta başında gerçek olacak. Kırmızı alarm verilen ülkede aşırı sıcaklar bekleniyor.

Avrupa'nın güneyini etkisi altına alan aşırı sıcaklar çok sayıda ölüme ve yangına yol açarken, gelecek hafta 40 dereceyi aşması beklenen sıcaklar nedeniyle İngiltere tarihinde ilk kez kırmızı alarm verildi. İngiltere'de, Meteoroloji Ofisi'nin iki yıl önce 'fikir cimnastiği' olarak 2050 yılı için hazırladığı iklim senaryosunun, 28 yıl erken şekilde önümüzdeki hafta yaşanması bekleniyor.

İngiltere Meteoroloji Ofisi, söz konusu senaryoyu 2020'de, "Gerçek hava tahmini değil. İklim projeksiyonlarına göre olası hava durumu örnekleri" notuyla paylaşmıştı. Ancak uzmanlar, bu tahmin ile önümüzdeki hafta başında yaşanması beklenen sıcaklıklar arasında büyük benzerlik bulunduğuna dikkat çekti.

O dönemde 30 yıl sonrası için hazırlanan tahminin bugünle benzerlik göstermesi iklim krizi açısından endişe yarattı. New York'taki Columbia Üniversitesi'nden atmosfer uzmanı bilim insanı Simon Lee, salı günü (19 Temmuz) için yapılan tahminlerin İngiltere'nin büyük kısmı için şoke edici şekilde 2050 senaryosuna benzediğine dikkat .çekerek, "Salı günü yaşanacak olan şey, geleceğe dair bir fikir veriyor" dedi.

İngiltere Meteoroloji Ofisi'nden iklim uzmanı Nikos Christidis de, "Bu duruma gelmeyeceğimizi ummuştuk" dedi. "İklim değişikliği İngiltere'de aşırı sıcak ihtimalini çoktandır artırmıştı" diyen Christidis, insanların etkilemediği doğal bir iklime kıyasla önümüzdeki günlerde 40 derecenin üzerinin görülmesinin 10 kat arttığını söyledi.

KIRMIZI ALARM NE ANLAMA GELİYOR?

İngiltere'de önümüzdeki haftanın başında hava sıcaklıklarının normalden 10 ila 15 derece daha yüksek olması, yer yer ilk kez 40 derecenin görülmesi bekleniyor. Meteoroloji Ofisi de, tarihinde ilk kez kırmızı alarm ilan ve ulusal çapta acil durum ilan etti. Bu alarm, hayati tehlike bulunduğu ve günlük rutinlerin değişmesi gerektiği anlamına geliyor.

İngiltere'de bilinen en yüksek sıcaklık, 2019 yılında 38.7 derece ile Cambridge Botanik Bahçeleri'nde ölçülmüştü. (Kısa Dalga)

Dünya