İktidar hangi derneklere ne kadar ödeme yaptığını açıklamıyor

İktidar hangi derneklere ne kadar ödeme yaptığını açıklamıyor
Bakanlıkların STK’lere yaptığı yardımlar 14 milyar TL’yi aştı. Ancak bu paralar hangi dernek ve kurumlara aktarılıyor belli değil. Veriler açıklanmıyor.

İktidarın tarikat ve cemaatler ile işbirliği sürüyor. Ancak hangi kuruma ne kadar bağışta bulundu açıklamıyor.

BirGün Gazetesinden Nurcan Gökdemir, 2003 yılında AKP iktidarı çeşitli kuruluşlara yardımı meşrulaştırmak için bir yasa kabul ettiğini ve bu yasadan üç yıl sonra da yasanın uygulama koşullarını belirleyen bir yönetmelik yayımlandığını aktardı. Yönetmelikte "İdareler, yardım yapılan teşekküllerin isim listesini, teşekküllere ilişkin bilgileri, yardımın amacını, konusunu ve yapılan yardım tutarlarını, izleyen yılın Şubat ayı sonuna kadar kamuoyuna açıklar.” denildiğinin de altını çizdi.

Ancak AKP iktidarı bu yasanın ilgili yönetmeliğine uymuyor. Kime ne kadar ödeme yapıldığına dair net rakamlar ortada yok.

Kültür Bakanlığı hızla yükselişte

Nurcan Gökdemir yazısında şu bilgileri aktardı:

Her dönem Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilk sırada yer aldığı listede son bir iki yıldır Kültür ve Turizm Bakanlığı ilk sırada. Milli Eğitim Bakanlığı’nın protokol imzaladığı kuruluşlar tahmin edilebiliyor, Kültür ve Turizm Bakanlığı çalışma alanına uygun olarak hangi kurumlara yardım yapıyor olabilir, gençlere sağlıklı barınma olanakları sağlayamayan Gençlik ve Spor Bakanlığı 339 milyon TL’lik dev ödeneği neden temel görev alanındaki sorunları gidermek için kendisi kullanmıyor, tarikat ve cemaat örgütlenmelerinin sahnesi olduğu sık sık kamuoyu gündemine gelen Sağlık Bakanlığı’nın 303 milyon TL’lik yardımının adresi kimler? Bu soruların yanıtlarını tahmin etmekle birlikte kesin bir şey söyleme olanağı yok.

İktidarın ilk yıllarında 3-5 milyon lira ile ifade edilen yardım tutarı her yıl katlanarak arttı. 2002 yılında 1.4 milyar TL’ye fırlayan rakam, 2023’ün 11 ayı sonunda da 1.6 milyar TL’yi gördü.

Yıllar itibarıyla yapılan yardımlara bakıldığında AKP’nin bonkörlüğünün bilançosunu görmek mümkün. İlgili yasanın kabul edildiği 2003 yılını esas aldığımızda 2023’e kadar aktarılan yardım tutarı 14 milyar liranın üzerinde. Elbette, kamu kaynaklarından verilen destekler bununla da sınırlı değil, vergi istisnaları, bina tahsisi, ulaşım aracı, makine-demirbaş alımı, inşaat harcamalarını karşılamak için sermaye desteği adı altında yapılan yardımlar da aralıksız sürüyor. Üstelik de Sayıştay’ın özellikle yerel yönetimlerden yapılan yardımlara ilişkin aksi yöndeki kararlarına karşın.( Kısa Dalga)

Gündem