İktidara İmamoğlu'nu koltuktan uzaklaştırma hesabı yaptıran anket: AKP'nin güçlü olduğu yerlerde de önde

İktidara İmamoğlu'nu koltuktan uzaklaştırma hesabı yaptıran anket: AKP'nin güçlü olduğu yerlerde de önde
Barış Yarkadaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun oy oranına ilişkin TEAM anketini yazdı. Yarkadaş, iktidarın İmamoğlu'nu koltuktan uzaklaştırma ve siyaseten etkisizleştirme hesabı yaptığını yazdı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hedef alınmasının nedenlerini yazar Barış Yarkadaş, bir araştırma sonuçlarına dikkat çekti.

Yarkadaş, Korkusuz'daki 'İmamoğlu'nu hedefe koydurtan araştırma' başlıklı yazısında, “AKP yönetimi, tüm kamuoyu araştırmalarında Ekrem İmamoğlu’nun “en ciddi rakip cumhurbaşkanı adayı’’ olduğunu görüyor. Bu yüzden, CHP’li İmamoğlu yıpratılmaya, gözden düşürülmeye, auta atılmaya ya da taca çıkarılmaya çalışılıyor. AKP seçimde yenemediği İmamoğlu’nu yargı ve bürokrasi eliyle koltuktan uzaklaştırma ve siyaseten etkisizleştirme hesabı yapıyor” dedi.

İmamoğlu'nun uyduruk davalarla görevden uzaklaştırılması ya da siyasi yasak getirilerek koltuktan indirilmesinin AKP’ye ‘görünürde’ iki avantaj birden sağladığını ifade eden Yarkadaş, şöyle yazdı:

“Bu avantaj ise hem en ciddi rakibi elemine etmek, hem de İBB’nin devasa olanaklarını seçimde kullanmak olarak özetlenebilir. Ancak bunun siyasi sonuçları ise bambaşka olur. Toplum bu siyaset mühendisliğinin bedelini sandıkta ödetir. Sanırım AKP de bunu hesap ettiği için İmamoğlu’na karşı ne yapacakları konusunda bir türlü karar veremiyorlar.

Bu kararsızlığın en önemli sebebi ise ayrıntılarını aşağıda okuyacağınız kamuoyu araştırmaları…

İmamoğlu artık kalıcı hale gelmiş…
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun AKP ve MHP’nin adeta kabusu haline gelmesinin en önemli sebeplerinden biri tüm detaylarını inceleme fırsatı bulduğum yaklaşık 25 sayfalık “Etki Araştırması…’’

2022 yılının Ocak ayının sonlarında İstanbul’da yaşayan 4280 katılımcı ile yapılan ve TEAM imzası taşıyan araştırma, İmamoğlu ve İBB’nin hizmetlerine ilişkin çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor.

İMAMOĞLU CHP’NİN OYLARINI ARTIRMIŞ

Araştırmaya göre, İmamoğlu’nun İstanbul’a yaptığı hizmetler, genel seçimde de etkisini gösteriyor. CHP’li başkanın çalışmalarından memnun olduğunu belirten seçmenlerin tercihi, bu pazar seçim olsa CHP’yi İstanbul’da birinci parti yapıyor. Rapora göre, AKP İstanbul’da yüzde 35, CHP ise 36.2 alıyor. Buna göre, İmamoğlu’nun İstanbul’daki hizmetleri CHP’ye son 3 yılda 6 puan getirmiş.

Aynı araştırmada çıkan bir sonuç da Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik… CHP’li İmamoğlu’nun performansı sonucu, Erdoğan’ın İstanbul’daki desteği 43.4’ten 34.2’ye kadar gerilemiş. Dolayısıyla, Erdoğan artık seçimlerde favori değil…

AKP SEÇMENİ DE BENİMSEMİŞ

Rapordaki ilginç bir sonuç da İmamoğlu’nun AKP’nin güçlü olduğu bölgelerdeki oy oranı…

AKP’nin güçlü olduğu bölgelerde, İmamoğlu’na verilen destek yüzde 50’nin üstünde görünüyor. Bu da İmamoğlu’nun AKP’li seçmenden oy aldığını işaret ediyor.

Zaten AKP’yi çıldırtan ve İmamoğlu’nu sürekli hedef haline getiren en önemli unsurlardan biri de bu… AKP İstanbul’daki zemininin kaydığını ve İmamoğlu’nun artık “kalıcı hale geldiği’’ tespitini yapıyor. 25 sayfalık raporda da İmamoğlu için benzer ifadeler kullanılıyor.

AKP seçmeni İBB’den memnun mu?
AKP’nin kimyasını bozan araştırmaya göre, İBB’nin hizmetleri tüm bölgelerde önceki yönetimlere göre daha başarılı ve iyi bulunuyor. AKP’nin orta gelir grubundaki seçmeni İmamoğlu’nu “takdir’’de cimri davranıyor. Ancak AKP’nin alt gelir grubunda ve kırsalda yaşayan seçmeninde ise “takdir’’ bir anda yükseliyor. Keza; CHP’nin orta gelir ve alt gelir grubundaki seçmeni de İmamoğlu’na yüksek oranda destek veriyor. Üst gelir grubunda küçük de olsa bir düşüş var. AKP ve MHP’ni “yüksek düzeyde milliyetçi ve dindar seçmeni’’nde de İmamoğlu’na yönelik desteğin arttığı tespit ediliyor.

SEÇMEN NEYİ BEĞENİYOR?

Değişik gelir gruplarındaki seçmenler ise İmamoğlu’nun “ulusal konularda konuşması’’nı doğru bulurken, hizmetlerde ise en çok “Anne Kart’’ , “Annelere destek’’ ve “Halk Ekmek’’ öne çıkıyor.

ULUSAL SİYASETİN AKTÖRÜ

Özetleyerek anlatmaya çalıştığım bu araştırma, pazar günü seçim olsa, İmamoğlu’nun yüzde 60 oranında bir oyla yeniden seçileceğini gösteriyor. Zaten AKP de bu tabloyu gördüğü için İmamoğlu’nu siyaset dışı yollarla tasfiye etmenin yollarını arıyor, tartışıyor ve kafa yoruyor. Çünkü AKP de artık İmamoğlu’nun “ulusal çapta bir siyasi aktör’’ olduğunu kabul ediyor. İşte bu yüzden İmamoğlu itibarsızlaştırılmaya ve siyaset yapamaz hale getirilmeye çalışılıyor.

Gündem