İktisatçı Ege Cansen: Yaşanan durum devalüasyondur, halkın TL'ye olan güvenini yerle bir ettiler

İktisatçı Ege Cansen: Yaşanan durum devalüasyondur, halkın TL'ye olan güvenini yerle bir ettiler
İktisatçı Ege Cansen, "Türk halkının TL'ye olan güvenini yerle bir ettiler" derken, döviz sorunu çözülmeden enflasyonun bitmeyeceğini vurguladı.

İktisatçı Ege Cansen, toplumunun TL'ye olan kaybettiğini belirterek, yaşanan sürecin bir devalüasyon olduğunu aktardı. Sözcü gazetesinden Taylan Büyükşahin'e konuşan Cansen, şunları söyledi:

“İster Merkez Bankası ister piyasanın zoruyla olsun, buna devalüasyon denilir. Bu patlamanın sebebi sermaye hareketleri oldu. O sırada Ukrayna savaşı patlamamıştı. Petrolde, emtiada o kadar büyük artış yoktu. Kasımdan aralık ayına olan dönemde iç piyasada ‘elimdeki TL sıfır olacak döviz alayım' dendi. O dönemde yaşanan artış, ithalattan değil. Halkın elindekilerini dövize geçirmesiyle oldu. Sonuçta o da gitti enflasyon olarak karşımıza çıktı. Türk halkının TL'ye olan güvenini yerle bir ettiler."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önümüzdeki yıl şubat veya mart aylarında enflasyonun kontrol altına alacağı açıklamasını eleştiren Ege Cansen, hükümetin elinde enflasyonu düşürebilecek bir alet bulunmadığını ifade etti. Döviz sorunu tedavi edilmeden enflasyonun bitmeyeceğini vurgulayan Cansen, şöyle konuştu: “Ne yapacaklar da kontrol edecekler, bunu anlatmaları lazım. Hükümet enflasyonu düşürme konusunda bunu da söylemiyor. Nasıl yapacaklar belirsiz. Eğer bu devalüasyon olmasaydı, buna bağlı olarak cari açık kapanacaktı bakışı vardı. Yine de bu olmazdı. Neticede cari açık küçülürdü bakış açıları yanlış. Bizim cari açığı kapatma umudumuz vardı, o da çöktü”

SÖYLEŞİNİN TAMAMI

Ekonomi