İlaç ruhsatı için artık firmaların beyanları yeterli olacak

İlaç ruhsatı için artık firmaların beyanları yeterli olacak
İlaç ruhsatlarının kanuni dayanağı olan 1262 sayılı yasada değişiklik yapılıyor. Söz konusu bu düzenlemeye göre yeni ilaç ruhsatı almak isteyen ilaç firmalarının ürün analizleri kaldırılacak ve firma beyanı yeterli olacak.

TBMM genel kurulunda görüşmeleri süren torba yasanın içinde yer alan ilaçlarla ilgili yeni düzenleme endişeleri de beraberinde getirdi. Önceden yeni ilaç ruhsatı almak isteyen ilaç firmalarının ürün analizleri Sağlık Bakanlığı tarafından yapılırken söz konusu değişiklik ile bu kaldırılacak, firma beyanı yeterli olacak. Meslek örgütleri ve eczacılar "Halk sağlığını bozacak, vatandaşın denek olarak kullanılmasına neden olacak bu kanun teklifini kabul edemeyiz" dedi.

Tahlil zorunluluğu da ortadan kalkıyor

BirGün'den Sibel Bahçetepe'nin haberine göre, sağlıkla ilgili konularda yeni düzenlemeler öngören ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda görüşülerek kabul edilen kanun teklifinde ilaç ve eczacılık ile ilgili de bazı değişiklikler öngörülüyor.

Söz konusu kanun teklifinin 1262 sayılı yasanın da bazı maddelerini değiştireceği, bunun da ilaç ruhsatlandırma aşamasındaki numune alımı ve tahlil yapılması zorunluluğunu ortadan kaldırdığı belirtiliyor.

"Kabul edemeyiz"

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Eczacı Nurten Saydan, ilaçların ruhsatlandırılma sürecinin uzun olduğu gerekçesiyle bakanlığın ilaçları analiz etmeyerek firmanın sunduğu tahlil sonucunu kabul ederek piyasaya sürülmesini sağlayacak olan bu kanun teklifinin kabul edilmesinin mümkün olmadığını söyledi. “Halk sağlığını bozacak, vatandaşın denek olarak kullanılmasına neden olacak bu kanun teklifini kabul edemeyiz” diyen Saydan, şöyle devam etti:

"1262 sayılı yasa ilaçta kırmızı çizgimizdir"

"1262 sayılı kanun, ülkemizdeki ilaç üretiminin dünya standartlarında olmasını sağlayan, sağlam temellere dayalı, dolayısıyla da halk sağlığını güvenceye alan önemli milli değerlere sahip yasal düzenlemedir. Kanun değişikliği teklifi ile halen yürürlükte olan 1262 sayılı kanunun mevcut 6. maddesinde yer alan, ilaç ruhsatlandırması öncesi Sağlık Bakanlığı’na başvuru dilekçesi ekinde başvurulan ilaçtan beş numunenin verileceği hükmü kaldırılmıştır. 7. maddesinde ise bu numunelerin bakanlık tarafından yetkilendirilen laboratuvarlarda tetkik ve tahlil edilerek kanun maddesinde yazılı şartların varlığı halinde izin verileceğine ilişkin düzenleme kaldırılmış, 8. maddesinde ise yurtdışından getirilen ilaçlar için ruhsatlandırma işlemlerinde dilekçe ekinde verilecek beş numune ibaresi yürürlükten kaldırılmış olacaktır. 1262 sayılı yasa ilaçta kırmızı çizgimizdir." (Kısa Dalga)

Gündem