İlaca dayanıklı 'Candida Auris' mantarı ABD'de yayılıyor!

İlaca dayanıklı 'Candida Auris' mantarı ABD'de yayılıyor!
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), 'ilaca dayanıklı' Candida Auris mantar hastalığının sağlık kurumlarında yayılmaya devam ettiğini bildirdi.

CDC, hastalığın ilk 2016’da görülmeye başladığını, 2020 - 2021'de ABD’deki sağlık tesislerinde 'endişe verici bir hızda yayıldığını' belirtti.

Açıklamada, özellikle 2021 yılında ilaca dirençli vaka sayısının üç katına çıktığının altı çizildi.

Mantar hastalığının sağlıklı kişilerde tehdit yaratmadığını ifade eden CDC, sağlık merkezlerinde cihaza takılı, sağlığı çok kötü olan hastalar için risk teşkil ettiğini belirtti.

Vaka sayısının 2019'dan 2020'ye kadar yüzde 59 artarak 756'ya, 2021'de ise yüzde 95 daha artarak 1.471'e yükseldiği kaydedildi.

Neden yayılıyor?

Geçen yıl vaka sayılarında ciddi artış yaşandığına dikkat çeken CDC, sağlık merkezlerindeki zayıf genel enfeksiyon önleme kontrol uygulamalarının hastalığın yayılmasına sebebiyet verdiğini ifade etti.

CDC, 2021 yılında yayılmanın giderek kötüleşmesiyle ilgili şunları kaydetti: “Bu artışın zamanlaması ve halk sağlığı araştırmalarından elde edilen bulgular, COVID-19 salgını sırasında sağlık ve halk sağlığı sistemleri üzerindeki baskı nedeniyle C. auris yayılımının kötüleşmiş olabileceğini düşündürmektedir." (DHA)

Dünya