İlaca ulaşamayan çocuk kör olma riski ile karşı karşıya

İlaca ulaşamayan çocuk kör olma riski ile karşı karşıya
Adana'da üç yaşındaki H.E., gözlerinde sistin kristallerinin birikmesi nedeniyle tedavi için kullanması gereken göz damlasına üç aydır ulaşamadığı için görme yetisini kaybetme riski ile karşı karşıya.

Adana’da yaşayan üç yaşındaki H.E., gözlerinde sistin kristallerinin birikmesi nedeniyle tedavi için kullanması gereken göz damlasına üç aydır ulaşamıyor.

2022'de ruhsat alınmış ama...

Cumhuriyet'ten Şevval Aydoğan'ın haberine göre ilacın Türkiye’de üretilebilmesi için Temmuz 2022’de ruhsat alındığı, ancak henüz bir kutu dahi üretilmediği ortaya çıktı. Eşdeğer ilacın da ruhsatı olması nedeniyle yurtdışından ithal edilemediği öğrenildi.

'Üç ay boyunca göz damlasının üretilmesini bekledik ve üretilmedi'

Adana’da ailenin bulunduğu mahallede görev yapan eczacı İlknur Önal, süreci şu sözlerle anlattı:

“Reçete elime ulaştığında firmayla iletişime geçtim. Üç ay boyunca göz damlasının üretilmesini bekledik ve üretilmedi. Damlanın burada ruhsatı olduğu için eşdeğer olan damlayı da yurtdışından getirtemiyoruz. Zaten yurtdışında da bu ilacı reçetesiz edinmek mümkün değil. Reçetesiz alınabilse bile bir hafta kullanılabilecek olan kutunun fiyatı 655 Avro. İlaç üretilmeyecekse ruhsatının askıya alınarak mağduriyetin giderilmesi gerekir.”

Cumhuriyet’e açıklamalarda bulunan baba Nazım Erdoğan ise “Doktor bu ilacı kullanın diyor ama ulaşamıyoruz. Olmayan ilacı bulmaya çalışıyoruz, mağduruz” dedi. (Kısa Dalga)

Sağlık