İliç'teki ÇED Raporu davasında ara karar: Mahkeme facianın meydana geldiği maden için belge istedi

İliç'teki ÇED Raporu davasında ara karar: Mahkeme facianın meydana geldiği maden için belge istedi
TMMOB'un İliç’te Çöpler Altın Madeni'nin kapasite artışıyla ilgili açtığı davada Erzincan İdare Mahkemesi ara kararını açıkladı. Mahkeme davacı tarafın talep ettiği "Yürütmenin durdurulması" kararını vermezken, bu karara varabilmek için bakanlıktan belge beklendiğini bildirdi. TMMOB ise bu kararın belge beklemeksizin alınmasını istedi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğinin (TMMOB) Anagold’un Erzincan İliç’te Çöpler bölgesinde işlettiği altın madeninin kapasite artışıyla ilgili açtığı davada Erzincan İdare Mahkemesi ara kararını açıkladı. Şirkete 2021 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporunun yürütmenin durdurulması için mahkeme, Bakanlıktan belge beklediğini belirtti.

TMMOB facianın ardından yeniden yürütmenin durdurulmasını istedi

Dava sonrası açıklama yapan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz "13 Şubat 2024 tarihinde yaşanan katliamla tekrar gündeme gelen ve yığın liçinde gerçekleşen kayma neticesinde göçük altında kalan 9 işçimizden henüz bir haber alınamayan Erzincan İliç'teki altın madeni işletmesine karşı Birliğimizce açılan davalarda Erzincan İdare Mahkemesince ara kararlar verildi. Yürütmenin durdurulması istemli açılan iki davada da uzun süreler geçmesine rağmen henüz yürütmenin durdurulması hakkında bir karar tesis edilmemişti" diye ifade etti.

Korkmaz, facianın ardından, davalara beyanlar sunarak, "Bugüne kadar dikkat çekilen hususların acı bir biçimde gerçekleştiği" belirtilerek daha büyük zararların olmaması için "derhal yürütmenin durdurulması kararı verilmesini" talep ettiklerini aktardı.

Mahkeme bilgi ve belge istedi

TMMOB tarafından, 2021 yılında kapasite artışı projesine verilen ÇED Olumlu kararına konu dava ile 2023 yılında açık ocak genişlemesi projesine verilen ÇED Gerekli Değildir kararına konu davada, Erzincan İdare Mahkemesinin 20 ve 21 Şubat 2024 tarihlerinde ara karar verdiğini söyleyen Korkmaz şunları ifade etti: "İki ayrı davada verilen ara kararlarda yürütmenin durdurulması kararı hakkında bir hükme varabilmek için Bakanlık tarafından duyurulan işletmenin izin ve lisanslarının iptaline ilişkin işlemler ile dayanağı bilgi ve belgelerin Bakanlıktan istenilmesine, yine Bakanlıktan 13.02.2024 tarihinde gerçekleşen olayın nasıl ve ne şekilde meydana geldiğine yönelik açıklama getirilerek, olayın gerçekleştiği yerin koordinat bilgilerinin yer aldığı harita ve kroki örneklerinin istenilmesine, meydana gelen olay sonrası ön inceleme ve araştırmanın tamamlanıp tamamlanmadığının sorularak, hazırlandı ise ön inceleme / araştırma raporu ile dayanağı bilgi ve belgelerin bir örneğinin gönderilmesinin istenilmesine karar verildi."

"Yürütmenin durdurulması kararı verilmesi gerekmektedir"

Yürütmenin durdurulmasına dair kararın bu bilgi ve belgeler sonrası verilebileceğini bildiren mahkeme kararını Korkmaz şöyle eleştirdi: "TMMOB tarafından üç yılı bulan sürede yargılamanın her aşamasında dile getirilen hususların birer birer gerçekleşmesi de göstermektedir ki daha fazla vakit kaybetmeksizin doğamızı katleden, insanlarımızı göçük altında bırakan maden projesine verilmiş ÇED kararları hakkında herhangi bir bilgi ve belgeye gerek kalmaksızın öncelikle yürütmenin durdurulması kararı verilmesi gerekmektedir." (Kısa Dlaga)

Gündem