İlker Başbuğ hakkında "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek"ten iddianame

İlker Başbuğ hakkında "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek"ten iddianame
Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hakkında Cumhuriyet gazetesine yaptığı söyleşide kullandığı sözler nedeniyle  "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme veya aşağılama" suçunu işlediği gerekesiyle iddianame hazırlandı.

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hakkında "Türkiye Cumhuriyeti’nde Güç Odaklarının Mücadelesi" serisinin üçüncü kitabıyla ilgili olarak 3 ay önce Cumhuriyet gazetesine yaptığı söyleşide kullandığı sözler nedeniyle yürütülen soruşturma tamamlandı. Hazırlanan iddianamede, "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme veya aşağılama" suçunu işlediği gerekesiyle Başbuğ'un 3 yıla kadar hapsi istendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un, şüpheli sıfatıyla yer aldığı iddianamede, aralarında AKP Rize İl Başkanlığı, AKP il ve ilçe başkanları ile kadın kolları başkanlarının da bulunduğu toplam 166 kişi müşteki sıfatıyla yer aldı.

İddianamede, İlker Başbuğ'un 4 Ocak 2021'de bir gazetede yaptığı açıklamada, "Eğer Menderes, 25 Mayıs 1960 günü Eskişehir'de erken seçim tarihini açıklasaydı, 27 Mayıs askeri darbesi büyük bir olasılıkla önlenebilirdi. Çünkü erken seçim kararı alınmış bir hükümete karşı bir askeri darbenin gerçekleştirilmesi açıkça milletin siyasi idaresine de vurulacak bir darbe olurdu” şeklinde konuştuğu anlatıldı. Başbuğ'un sözlerinde "darbe" imasında bulunduğu ve "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme veya aşağılama" suçunu işlediği öne sürüldü. Başbuğ'un "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapsi istendi.

“BUGÜNKÜ OLAYLARLA İLİŞKİSİ YOK”

İlker Başbuğ'un savcılık tarafından alınan savunmasında, Türkiye Cumhuriyeti’nde Güç Odaklarının Mücadelesi kitap serisinin üçüncüsü olan 1961-1980 dönemini o günün şartlarında ve o günlerde gelişen olaylar çerçevesinde değerlendirdiğini, suça konu ifadelerin daha önce yine bazı yazarlar tarafından da dile getirildiğini, bugünkü olaylarla herhangi bir şekilde ilişki kurulmasının doğru olmadığını belirterek suçlamaları reddettiği anlatıldı.

Mahkeme iddianameyi kabul ettiği için önümüzdeki günlerde yargılama başlayacak. (ANKA)

 

Gündem