İmamoğlu davasında perde arkası iddiası: Hakim, ‘Siyasi yasaklı hale getirmem telkin edildi’ dedi

İmamoğlu davasında perde arkası iddiası: Hakim, ‘Siyasi yasaklı hale getirmem telkin edildi’ dedi
İmamoğlu’nu yargılarken Samsun’a gönderilen hakimin yakın çevresine, “O’nu siyasi yasaklı hale getirmem telkin edildi” dediği öne sürüldü.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yargılandığı mahkemenin Samsun’a gönderilen hakiminin çevresine, “O’nu siyasi yasaklı hale getirmem telkin edildi” dediği iddia edildi. İddiayı, Cumhuriyet Yazarı Barış Terkoğlu gündeme getirdi.

Yüksek Seçim Kurulu, 31 Mart 2019’da yapılan belediye başkanlığı seçim sonuçlarını iptal etmiş ve seçim yenilenmişti. Ekrem İmamoğlu yenilenen seçimde rakibi ile arasındaki oy farkını 800 bine çıkarmıştı. Bu süreçte İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İmamoğlu’na yönelik olarak, “Avrupa Parlamentosu’na gidip Türkiye’yi şikayet eden ahmağa söylüyorum. Yazıklar olsun bu milletin sana verdiğine” demişti. İmamoğlu da “31 Mart’ta seçimleri iptal edenler ahmaktır” yanıtını vermişti.

İmamoğlu’nun bu sözlerinin Yüksek Seçim Kurulu üyelerine söylediği iddiasıyla ceza davası açılmıştı. İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam eden davanın hakimi Hüseyin Zengin, Haziran ayında çıkarılan Hakimler ve Savcılar Kurulu kararnamesi ile Samsun’a gönderildi.

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Barış Terkoğlu, HSK kararnamesinden sonra da tartışma yaratan bu yer değişikliğine ilişkin ilginç bir iddia gündeme getirdi. Terkoğlu, Hakim Zengin’in, çevresindeki hakim – savcılara bu yer değişikliği için, “İmamoğlu’nu siyasi yasaklı hale getirmem telkin edildi” dediğini yazdı. Terkoğlu, ismini açıklamadığı ismin Hakim Hüseyin Zengin’in kendisine şunları söylediğini iddia etti:

"YASAKLI HALE GETİRMEM TELKİN EDİLDİ"

“Ben de hükümete destek veriyorum. Hatta eşim, hükümetin desteklediği 2 No’lu Baro’da çalışıyor. Ancak ben hâkimim. Tarafsızlığımı korumak zorundayım. Buna rağmen bazı savcılar aracılığıyla, İmamoğlu’na iki yıldan fazla ceza vererek, onu siyasi yasaklı hale getirmem telkin edildi. Bu suçlara ilişkin daha önce verilmiş kararları inceledim. Vicdani olarak, böyle bir cezanın adaletsiz olacağını gördüm. İmamoğlu hakkında, asgari sınırdan ceza verip, hükmün açıklamasını ertelemenin en doğrusu olacağına karar verdim. Bunu birkaç kişiye de söyledim. Durumdan haberdar olan ve adliyeyi yöneten bir isim, hükümetle görüşerek atamamı yaptırdı.”

KARARI YENİ HAKİM VERECEK

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yargılandığı davanın duruşması 11 Kasım’da görülecek. 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nin yeni hakiminin bu duruşmada kararını açıklayabileceği belirtiliyor.

Gündem