İmamoğlu metrobüsün yeni yolunu inceledi: Sıfır kaza diye bir ortalama dünyada yok

İmamoğlu metrobüsün yeni yolunu inceledi: Sıfır kaza diye bir ortalama dünyada yok
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu metrobüs yolunda yapımı tamamlanan 1. ve 2. etap beyaz yol çalışmalarını inceledi. "İstanbul'un mevsimi açısından beton yolun avantajları da söz konusu" diyen İmamoğlu "sıfır kaza diye bir ortalama dünyada yok. Ama şunu biz iddialı bir şekilde söylüyoruz. Bizim dönemimizde kazalar azaldı" görüşünü dile getirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, metrobüs yolunda yapımı tamamlanan 1. ve 2. etap beyaz yol, beton kaplama projesini inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.

Ekrem İmamoğlu'na Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, İETT Genel Müdürü İrfan Demet ve İBB Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Daire Başkanı Ayhan Taş eşlik etti.

Metrobüs hattının Beylikdüzü son durağında bulunan İETT garajında incelemelerde bulunan İmamoğlu, daha sonra bir metrobüse binerek Avcılar istasyonuna kadar tamamlanan beyaz yolu da deneyimledi.

"Haliç ve 15 temmuz şehitleri köprüsü dışında tamamı beton yola dönmüş olacak"

Metrobüs yolunun biten bölümleriyle yapımı devam eden kısımları hakkında bilgi alan Ekrem İmamoğlu, "2022'de bu süreci başlattılar ve 2023 itibari ile görüyoruz ki yaklaşık 53 kilometreyi aşan bir kısmını tamamladılar. Kalan kısmını da 2024 yılı içerisinde tamamlayacağız. Böylelikle aslında gördüğümüz metrobüs hattında sadece köprüler ayrı bir imalat şeklinde yürütüldüğü için, Haliç ve 15 Temmuz Şehitleri Köprüsü, bu iki köprümüz dışında tamamı beton yola dönmüş olacak. Asfalt bazı sıcaklıklardaki büzüşmesiyle katman katman hale geliyor. Bir anda bu hale gelişi araçlarda hem aracın gövdesinde, hem de lastiklerinde arızaları büyütebiliyor. Aynı zamanda fren mekanizmasıyla ilgili asfaltın yarattığı sorunlar var. Yolun bozulması yolculuk konforuna sıklıkla etki ediyor. Aynı zamanda arkadaşlarımın ifade ettiği gibi bu bozukluklar ne yazık ki zemin kaynaklı kazalara da neden olabiliyordu." diye konuştu.

"Mevcut asfaltla bunun arasında ciddi bir ömür farkı var"

Bilgilendirme toplantısının ardından metrobüse binen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Uzun vadeli, uzun ömürlü ürün. Tabi kullanım süresine göre maliyetinin çarpanı ister istemez fark ediyor. Burada 21 yıl ciddi bir zaman dilimi, şuanki mevcut asfaltla bunun arasında ciddi bir ömür farkı var. Mevsimsel olarak da bence asfalta göre İstanbul'un mevsimi açısından beton yolun avantajları da söz konusu." dedi.

İmamoğlu etkinlik sonrası basın mensuplarının gündeme dair sorularını cevaplandırdı.

Otobüs, metrobüs arızaları ve kazaların haberlerinin artmasını değerlendiren Ekrem İmamoğlu, "İETT'yi, İSKİ'yi gündemine alıp, İBB'nin kadim kurumlarını küçülten, onları aşağılamaya gayret eden muhalefetin bu anlayışını İstanbul'da çok üzülerek takip ediyorum. Bakın bizi eleştirebilirsiniz, "Şurada kaza oldu" diyebilirsiniz veya işte şu kazada insanlar Allah korusun, yaralandı diyebilirsiniz. Bu kazalar Ekrem İmamoğlu'nun döneminde olmuyor sadece. Bu kazalar hep vardı. Yine olacak. Yani sıfır kaza diye bir ortalama dünyada yok. Ama şunu biz iddialı bir şekilde söylüyoruz. Bizim dönemimizde kazalar azaldı. Bizim dönemimizde birçok sıkıntı da azaldı. Fakat daha öncesinde gerçekten bu kadar düşük seviyeli bir muhalefet dilini biz kullanmadık. Yani otobüs kazasını alıp başka bir trajik dile taşımadık. Ya da bir belediye başkanına hakaret dili kullanarak muhtelif basın kuruluşlarında bunu haber haline getirmedik. Ama şimdi bunu ısrarla bilinçli siyasi tabanlı yani bu işin, ben eminim ki bir yerde bir merkezi var. Bazen bakıyorum aynı dille, aynı sıfatlarla yani Ekrem İmamoğlu'nun adı, soyadı var mesela. Yani sadece ismini yazarak, manşete taşıyarak, bir pespaye dili kullanarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hizmetlerini küçültmeye çalışıyorlar. Bu kötü dillerini ve bu kötü muhalefetlerini sona erdirsinler. Yani hiç buradan kazançlı çıkmazlar" dedi.

İmamoğlu, "Bakın İSKİ Kurumu altyapıya büyük bir emek vermiştir. Aralıksız neredeyse iki gün yağmur yağmıştır. Yüzde 15'lere inmiş baraj seviyeleri bugün itibariyle neredeyse yüzde 23'e çıkmıştır. Yani 8 puan artan bir yağış almıştır 2 günde ve İstanbul'da tek bir yerde bir yani şehrin altyapısına dayalı su baskını, göllenmeler, trajik durumlar yaşanmamıştır. Ben onlara da muhalefet olarak, kötü dil kullanmamalarını daha düzeyli, daha seviyeli bir dil kullanmalarını tavsiye ediyorum. Çünkü uzun yıllar muhalefet olarak bu ülkeye hizmet edecekler, şehre hizmet edecekleri gibi. O muhalefet dilini düzeltmezlerse muhalefet olarak bile mecliste bulunamayacak hale ve duruma düşerler" diye konuştu.

"Hiçbir zaman rakip üzerinden strateji kurarak seçim yönetmedim"

İBB Meclis üyesi İYİ Partili Suat Sarı'nın aday adayı olmasını değerlendiren İmamoğlu, "Hayırlı olsun. Yani aday adayı olmak değerlidir, önemlidir. Suat Sarı da bizim için değerli ve geçmişten gelen deneyimleri üzerinden ve ulaşıma dair dönem dönem kıymetli tespitleri olan bir arkadaşımız. Kararında başarılar dileriz kendisine" diye konuştu.

Basın mensuplarının sorularını metrobüs içerisinde almaya devam edene İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, yerel seçimde adayların belirlenmesiyle ilgili sürecin sorulması üzerine, "Cumhuriyet Halk Partisi iki dudak arasından bir aday tespiti değil, kurallar ve kurumların devreye girdiği bir şekilde süreç yönetir, yönetmiştir ve yönetecektir. Bizim de o yetkiye sahip 60 parti meclis üyemiz var. Genel başkanımız Sayın Özgür Özel'in bu süreci yönetecekler ve sonuçta kararın İstanbul'unu da, Mersin'ini de, ilçelerinin de kararını verecekler" dedi.

"Kemal Kılıçdaroğlu'nun Ankara'da ve İstanbul'da ofis açmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna da yanıt veren Ekrem İmamoğlu, "Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun Ankara'da ofisinin olması kadar doğal bir şey yok ama genel başkanımızın Türkiye çapında herhalde birkaç yüz tane ofisi vardır. Bizim ofisimiz de sayın genel başkanımıza aittir, başka belediye başkanlarımızın da, her il binası onun ofisidir. Hatta genel merkez dahi bu anlamda ofisidir. Bu bağlamda, bizim her mekanımızın onun ofisi olduğunu buradan duyurmak isterim" diye konuştu.

AKP İstanbul adayının Murat Kurum'un olacağı yönünde ki iddiaları değerlendiren İmamoğlu, "Rakip partinin adayları konuşuluyor, elbette ki her isim çok değerlidir. Çok değerli bir geçmişe ve birikime sahiptirler ama dediğim gibi ben meseleyi kendi yolum olarak görüyorum. Daha önceki seçimlerde de hiçbir zaman rakip üzerinden strateji kurarak seçim yönetmedim, yürütmedim. Kendi gündemimizi, halkımızla, vatandaşımızla yüz yüze, gönül gönüle bakarak oluşturduk. Ona devam edeceğiz" dedi. (DHA)

Gündem