İmamoğlu: Tartışmak çok ayıp, cemevi ibadethanedir, nokta

İmamoğlu: Tartışmak çok ayıp, cemevi ibadethanedir, nokta
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Alevi vatandaşların Muharrem matemi lokmasına ortak oldu. İmamoğlu, “Cemevinin ‘ibadethane mi, değil mi’ diye, içi vasatlık dolu bir tartışmaya malzeme edilmesi, çok ayıp. Belediye Başkanınız olarak söylüyorum ki cemevi ibadethanedir, nokta" dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Muharrem orucunun 6’ncı gününde, Beşiktaş Kültür ve Cemevi’nde Alevi vatandaşlarla bir araya geldi.

Muharrem matemi lokması, dede Okan Doğan’ın duasıyla dağıtıldı. İmamoğlu, burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Cemevi meselesi, bu toplumun şu anda tartışma olarak yaşadığı boyutuyla, asla ve asla milletimize de devletimize de yakışan bir durumda değildir. Bunu tartışmak ve tartıştırmak dahi yakışmıyor. Yani bu topraklarda İslam tarihi açısından, Türk tarihi açısından, bu toplumun belki de en eski ibadethane biçimi olarak tespitli, tescilli kabul edilen yapılardan, oluşumlardan birisi olan cemevinin ‘İbadethane mi, değil mi’ diye, içi vasatlık dolu bir tartışmaya malzeme edilmesi çok ayıp. Muharrem ayı vesilesiyle sizlerle aynı sofrada oturan bir kardeşiniz, hemşeriniz, yol arkadaşınız, Belediye Başkanınız olarak söylüyorum ki cemevi ibadethanedir, nokta. Alevi vatandaşlarımızın orada Yaradan'a sığındığı, dua ettiği, insanlık alemi için hep güzel ve erdemli düşünceleri ifade ettiği bir ibadethanedir. Biz, bunun yoğun bir çabasını ve mücadelesini verdik, vermeye devam ediyoruz. Seçim zamanları bir şekilde, bir kısım siyasi oluşumlar tarafından gündeme getirilen bu husus, siyasi bir mesele değildir.”

Önergemiz İBB Meclisi'nde reddedildi

Cemevlerinin ibadethane olduğunun kabul edilmesi yönünde verdikleri önergenin İBB Meclisi’nde reddedildiğini aktaran İmamoğlu, reddedilirken, "Bu mesele belediye meclisinin değil, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nindir" cevabı verildiği hatırlatmasında bulundu. Bu konunun çözüme kavuşturularak, söz konusu tartışmanın bu topraklardan çıkarılması gerektiğini savunan İmamoğlu, göreve geldikleri anda kurdukları “İnanç Masası”nın çalışmalarından örnekler verdi. Yaptıkları hizmetlerin siyasi faaliyet ya da lütuf olmadığını belirten İmamoğlu, “Ekrem İmamoğlu olarak, bu bölümünü mahcubiyetle ifade ediyorum. Eksik kalanı tamamlama sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz. Daha fazla eksiğimiz var. Onları da tamamlayarak görevimize devam edeceğiz" dedi. (ANKA)

Gündem