Türkiye'nin ilk görüntüleme uydusu İMECE'nin fırlatılması 3'üncü kez ertelendi, nedeni belli oldu... Yeni hedef yarın 09.47

Türkiye'nin ilk görüntüleme uydusu İMECE'nin fırlatılması 3'üncü kez ertelendi, nedeni belli oldu... Yeni hedef yarın 09.47
Türkiye'nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu İMECE'nin fırlatılması, yüksek rüzgar nedeniyle yine ertelendi.

Türkiye'nin ilk yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu İMECE'nin fırlatılması, yüksek rüzgar nedeniyle yine ertelendi.

İMECE'nin, daha önceki 2 ertelemenin ardından bugün Türkiye saati ile 09.48'de ABD'deki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden uzaya fırlatılması planlandı. Hem Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nde hem de fırlatmanın izleneceği Ankara'daki TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü'nde son hazırlıklar yapıldı. Fırlatma için Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da hazır bulundu.

Varank: Türk mühendisler tarafından üretildi

Türkiye'nin bugün 5 haberleşme uydusuyla uzayda yer aldığını söyleyen Varank, "İnşallah Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A'yı da önümüzdeki dönemde devreye alacağız. TÜRKSAT 6A tamamlandığında Türkiye kendi haberleşme uydusunu üretebilen 10 ülkeden biri olacak. Bugün de gurur projelerimizden biri olan İMECE uydusunu uzay yörüngesine uğurluyoruz. 6 yıl önce çalışmalarına başladığımız İMECE, bugün itibarıyla uzay serüvenine başlıyor. İMECE tüm aşamalarıyla Türk mühendisleri tarafından tasarlanıp üretildi. İMECE, Türkiye'nin metre altı çözünürlükteki ilk yerli ve milli uydusu. Bu uyduyla yeryüzündeki objeleri 680 kilometre yukarıdan en küçük ayrıntısına kadar görebileceğiz. Ülkemizin askeri ve sivil amaçlı yüksek çözünürlüklü görüntü ihtiyacını bu uyduyla karşılayacağız. Bu uydu, milli savunma başta olmak üzere; afet yönetimi, çevre ve şehircilik olmak üzere pek çok alanda ülkemize önemli kabiliyetler kazandıracak. Geliştirilen kritik uzay teknolojileri, yurt dışı bağımlılığımızı en aza indirecek" dedi.

Varank, yine TÜBİTAK Uzay tarafından geliştirilen görüntüleme uydusu AKUP, ASELSAN ve Gümüş firması iş birliği ile üretilen görüntüleme uydusu KILIÇSAT, PLAN-S firması tarafından üretilen nesnelerin interneti ve görüntüleme uydusu CONNECTA T2.1 küp uydularının da aynı roket içerisinde uzaya fırlatılacağını belirtti. Varank, ilk defa Türkiye tarihinde 4 uydunun uzaya gitmiş olacağını belirtti.

Akar: TSK'nın keşif, gözetleme ihtiyacını karşılayacağız

Bakan Akar da "Günümüzün ve geleceğin dünyasını şekillendirmede uzay teknolojilerinde yapılacak çalışmaların hayati öneme haiz olduğunu hepimiz biliyor ve buna göre hareket ediyoruz. İMECE uydusu bizim çalışmalarımıza çok yardımcı olacak. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin keşif, gözetleme ve hedef istihbaratına yönelik ihtiyacını kendi imkanlarımızla dünyanın her yerinde yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleriyle karşılar hale geleceğiz. Yani hem Amik Ovası'nı göreceğiz hem de Himalayaları göreceğiz" dedi.

Konuşmaların ardından fırlatmaya 27 saniye kala ABD'deki uzay üssünden rüzgar nedeniyle erteleme bilgisi geldi. Daha önce 2 kez ertelenen fırlatma bir kez daha ertelenmiş oldu.

Varank: Geç olsun güç olmasın

Fırlatma ertelendikten sonra açıklama yapan Bakan Varank, "Hava muhalefeti sebebiyle bugünkü fırlatma da ertelendi. İnşallah en kısa sürede uydumuzu yörüngesinde görmek istiyoruz. Şu anda buruk bir an yaşıyoruz; ama geç olsun güç olmasın diyelim. İnşallah bir sonraki fırlatmada havanın müsait olduğu bir durumda uydumuzu uzaya göndermiş olacağız. Tüm Türkiye'ye selamlarımızı söylüyoruz. Bizi izlemeye devam etsinler diyoruz" dedi.

Yeni hedef yarın 09.47

Öte yandan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan yapılan bilgilendirmeye göre; İMECE uydusunu yörüngesine taşıyacak Falcon 9 roketinin operasyonundan sorumlu SpaceX firması, fırlatmayı 27 saniye kala hava koşulları nedeniyle ertelediğini bildirdi. SpaceX'den yapılan açıklamada olumsuz hava koşulları nedeniyle fırlatma operasyonu için Türkiye saati ile yarın 09.47'nin hedeflendiği, fırlatma tarihi ile ilgili gelişmeler olduğunda yeniden bilgi paylaşılacağı kaydedildi (DHA)

Gündem