İMO Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yüzgeç: ‘Önce bu bataklığı oluşturan iktidar yargılanmalı’

İMO Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yüzgeç: ‘Önce bu bataklığı oluşturan iktidar yargılanmalı’
6 Şubat'ta meydana gelen depremin ardından mühendislerin tutuklanmasına dair konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yüzgeç, "Bu imar affını getiren bakanlıklar, iktidar sorumlu değil mi? Sorumlu elbet ama zaten bu yüzden kamuoyunda bir cadı avına dönüştürerek ‘tüm suçluları yakalıyor ve cezalandırıyorum’ imajı vermeye çalışılarak gerçek hedef saptırılıyor. Adalet böyle tesis edilmez, itirazımız buna” dedi.

ESRA TOKAT


Kahramanmaraş ve Hatay merkezli meydana gelen depremlerin ardından mühendislerin tutuklanmasına dair açıklama yapan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) depremde yıkılan binaların sorumluluğunun mühendislere yıkılarak gerçek sorumluların gizlenmesine itiraz etti. Konuya dair geçtiğimiz günlerde yazılı bir açıklama yapan İMO, “Ülkemizdeki riskli yapı stokunun varlığının hemen herkes tarafından bilinmesi, biz dahil ilgili tüm kuruluşların önlem alınması gerektiğini dillendirmesi ve bu önlemlerin neler olduğunu söylemesine rağmen 20 yıldır hiçbir eylemde bulunmayan siyasi otorite bugün sorumluluğu yine mühendislerin üzerine yıkmaya çalışmaktadır” dedi.

mar affını getiren bakanlıklar, iktidar sorumlu değil mi?'

Yaşanan sürece ilişkin Kısa Dalga’ya açıklamalarda bulunan İMO İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yüzgeç, "Bu imar affını getiren bakanlıklar, iktidar sorumlu değil mi? Sorumlu elbet ama zaten bu yüzden kamuoyunda bir cadı avına dönüştürerek ‘tüm suçluları yakalıyor ve cezalandırıyorum’ imajı vermeye çalışılarak gerçek hedef saptırılıyor. Adalet böyle tesis edilmez, itirazımız buna" ifadelerini kullandı.

'Tutuklama telaşı içindeler'

Özellikle yıkılan binalarla alakalı ilgili ilgisiz kişilerin tasnif edilmeden bir tutuklama furyası yaşandığını ifade eden Yüzgeç, "Burada kuşkusuz sorumlu kimler varsa onlar yargılanmalı ve hak ettikleri cezaları almalı. Ama sorun sadece inşaat mühendislerinin tutuklanıp tutuklanmaması meselesi değil, yargılama sisteminin tersten başlaması. Daha hangi sebepten yıkıldığını bilmeden, araştırmadan bununla ilgili projesinden denetimine kadar müteahhitine kadar tutuklama telaşı içindeler" dedi.

'Hukuk skandalına dönüşmemeli'

'Önce suçluların kimler olabileceği tespit edilir ve yargılama süreci dahilinde tutuklamalar gerçekleşir. Bunda kuşkusuz depremin büyüklüğü ve yıkımın etkisi ile kamuoyundaki vicdani yükümlülüğü de daha hassas. Ama bu durum bir yandan da hukuk skandalına dönüşmemeli.'

Kamuda çalışanlara dönük bir tutuklama henüz yok

"Özü itibariyle suçluların tespiti son derece önemli ama tespitine yönelik hassas çalışmalar yapılması da çok önemli. Oysa bunun ardındaki imar afları, imar tadilatları gibi asıl önemli noktalar gözden kaçmakta. Oysa kamuda çalışan ve sorumluluğu olan pek çok kişinin veya kurumun sorumluluğu göz ardı ediliyor, burada herhangi bir tutuklama söz konusu değil."

'Gerçek hedef saptırılıyor'

"Bu imar affını getiren bakanlıklar, iktidar sorumlu değil mi? Sorumlu elbet ama zaten bu yüzden kamuoyunda bir cadı avına dönüştürerek ‘tüm suçluları yakalıyor ve cezalandırıyorum’ imajı vermeye çalışılarak gerçek hedef saptırılıyor. Adalet böyle tesis edilmez, itirazımız buna."

'Mesele sadece bürokratik bir imzacılığa dönüştürülürse zaten sağlıklı bir işlem ortaya çıkmaz'

İnşaat mühendislerinin bina yapım sürecinde yasal sorumluluklarının da oldukça yüksek olduğunu ifade eden Yüzgeç, “Sağlıklı ve güvenli binalar oluşturmanın esasını inşaat mühendisliği belirler. Ancak bu hizmetin verilebilmesinin olanakları kesilip mesele sadece bürokratik bir imzacılığa dönüştürülürse zaten sağlıklı bir işlem ortaya çıkmaz. Dolayısıyla burada yaygın ve işlemeyen bir sistem varsa burada başka bir şeyi sorgulamak gerekir” dedi.

'Bir bataklık oluşturuyorsunuz diye her gün uyardık iktidarı'

Bölgede çalışan pek çok meslektaşlarından bu konuya dair şikayet aldıklarını bildiren Yüzgeç, “Depremdeki yıkımın sorumluluğu mühendislere yıkıyor. Sorumlu olan mühendisler zaten mutlaka cezalandırılmalı, biz bugüne kadar bu ülkede pek çok yapıda ve kurumda gerçek mühendislik hizmetinin verilmediğini anlattık. Bir bataklık oluşturuyorsunuz diye her gün uyardık iktidarı. Düzgün işleyen bir yapı denetim ve üretim süreci değil bu dedik. Bu bataklığı yaratanlar ve bu bataklığa göz yumanların sorumluluğu esastır. Bu bataklıkta da elbette bazı sivrisinekler var cezalandırılması gereken. Dolayısıyla öncelikle o bataklığı oluşturanların yargılanması gerektiğinin altını çiziyoruz" dedi.

Özel Haber