İngiliz gazeteci Ukraynalı 'Natalya' oldu, taciz mesajlarına boğuldu

İngiliz gazeteci Ukraynalı 'Natalya' oldu, taciz mesajlarına boğuldu
Sunday Times gazetesi, İngiltere'ye yerleşmek isteyen Ukraynalı kadın sığınmacıların cinsel taciz riski altında olduğunu ortaya çıkardı. Gazetenin bir muhabiri, 'Kiev'den kaçan 22 yaşındaki Natalya' olarak ev aradı; dakikalar içinde cinsel içerikli onlarca mesaj yağdı.

Birleşmiş Milletler verilerine göre Ukrayna'daki savaşın başından 4.3 milyon kişi sığınmacı konumuna düşmüşken, İngiltere'de hükümetin Ukraynalılar için internet üzerinden oluşturduğu ev bulma sisteminin cinsel tacize açık olduğu ortaya çıktı. Kendisini 'Kiev'den gelen 22 yaşındaki Natalya' olarak tanıtan Sunday Times muhabirine dakikalar içinde cinsel içerikli mesajlar yağdı.

75 MESAJIN 41'İ BEKAR ERKEKLERDEN

Sunday Times'ın haberine göre muhabir, 'Natalya' adını kullanarak, İngiltere hükümetinin sığınmacılar için oluşturduğu 50 bin üyeli grup da dahil, Facebook'ta çeşitli kanallardan güvenli bir ev aradığını yazdı. Ancak Natalya'ya iki gün içinde gönderilen 75 mesajın 41'i yalnız yaşayan bekar erkeklerden geldi. Mesajların birçoğunda da, doğrudan veya imalı şekilde cinsel ilişki teklifi vardı.

'SENİNLE EVLENİRİM'

Üç dakika içinde gelen ilk mesajda, profilinde dövmeli bir vücut resmi bulunan 47 yaşındaki bir erkek "Bekar mısın?" diye mesaj attı; "Seninle evlenirim" deyip, tek odalı evinde Natalya'nın yatak odasında, kendisinin de koltukta yatabileceğini söyledi. Bu kişi, "Merak etme. Ben bir seks manyağı değilim. O tür bir adam değilim" dedi.

'SEN DE BANA YARDIM EDERSEN...'

43 yaşındaki bir diğer erkek Natalya'ya açıkça 'kendisiyle cinsel ilişkiye girmeyecek bir kişiyi evine almayacağını' söylerken, bir başka erkek de sesli mesaj göndererek "Ben sana yardım etmeye hazırım ve belki sen de bana yardım edebilirsin" dedi.

'BİRLİKTE UYUYABİLİRİZ'

Londra'da şef olduğunu söyleyen 43 yaşındaki bir erkek, kent merkezine yakın bir noktada 'küçük bir yer verebileceğini' ve Natalya'ya garson olarak iş bulmasında yardımcı olabileceğini söyledi. Ancak stüdyo dairesinde sığınmacının yatacağı yatağın fotoğrafını göndermeyi reddetti. Sonrasında ise "Büyük bir yatağım var. Birlikte uyuyabiliriz" diyerek, fiziksel bir ilişki beklediğini söyledi. Natalya'nın "Ya ben bunu istemezsem?" sorusuna yanıtındaysa, karşılıklı rızaya dayalı cinsel ilişki istemeyen bir kişiyi evine almayacağını söyledi.

Sunday Times'ın sonrasında temas kurduğu bu kişi, "Birisine yardım edebilirim. Bunu yapmaktan memnuniyet duyarım. Ve sonrasında bu kişi bana aşık olursa, bu kaderin cilvesi olur. Tüm bunlar iki yetişkin arasında konuşuldu. Eğer doğru kadın gelirse, onunla tanışmaktan memnuniyet duyarım" dedi.

İNGİLTERE'NİN KURDUĞU SİSTEM ELEŞTİRİLİYOR

Ukrayna'daki savaşta Kiev hükümetine silah gönderilmesine en açık desteklerden birini veren İngiltere, buna rağmen Avrupa Birliği (AB) ülkelerine kıyasla çok az sayıda Ukraynalı sığınmacıyı kabul etmekle eleştiriliyor. İngiltere hükümetinin sığınmacıların ev bulması için oluşturduğu sistem de tepki topluyor.

İngiltere'ye gitmek isteyen Ukraynalıların vize almadan önce bir ev bulmaları gerekirken, İngiliz ev sahiplerinin Ukraynalı sığınmacılarla bizzat iletişim kurması gerekiyor. İngilizlerin Ukraynalılara ev sahipliği yapmaları için polisin kontrolünden geçmesi gerekiyor. Ancak on binlerce kişi, kontrol edilmeyen Facebook grupları üzerinden iletişim kurmak zorunda kalıyor. (Kısa Dalga)

Dünya