İngiltere Sağlık Bakanı, öpüşme fotoğrafının yayınlanmasından sonra istifa etti

İngiltere Sağlık Bakanı, öpüşme fotoğrafının yayınlanmasından sonra istifa etti
İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, danışmanıyla öpüştüğü fotoğrafının basına yansımasının sosyal mesafe kurallarını ihlal ettiği eleştirilerine yol açması üzerine istifa etti.

Koronavirüs önlemlerinin geç alınması ve özellikle bakım evlerindeki binlerce yaşlının ölmesindeki sorumluluğu nedeniyle  sert eleştirilere maruz kalan İngiltere Sağlık Bakanı Hancock, danışmanı ile öpüştüğü fotoğrafların basında yayınlanmasından sonra istifa etmek zorunda kaldı. Hancock'un istifa nedeni "sosyal mesafe kurallarına uymamak."  

BBC Türkçe'nin haberine göre, Hancock, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'a yazdığı mektubunda, "hükümetin pandemi döneminde çok büyük fedakarlıklar yapan insanlara onları hayalkırıklığına uğrattığında dürüst olma borcunun" bulunduğunu dile getirdi.

Sosyal mesafe kurallarını ihlal ettiği için tekrar özür dileyen İngiliz siyasetçi, istifasını sundu.

Hancock'un istifasını aldığı için üzgün olduğunu dile getiren Johnson, cevaben yazdığı mektubunda pandemi sırasında gösterdiği performanstan ötürü Hancock'un görevinden gurur duyarak ayrılması gerektiğini belirtti.

Hancock'un danışmanı olan ve evlilik dışı bir ilişkisinin bulunduğu iddia edilen danışmanı Gina Coladangelo ile 6 Mayıs'a ait olduğu öne sürülen fotoğrafı The Sun gazetesinde cuma günü yayımlandı.

Hancock, Coladangelo ile öpüşürken fotoğraflarının yayımlanmasının ardından sosyal mesafe kurallarını ihlal ettiğini kabul ederek özür dilemişti.

Hancock, fotoğrafın cuma günü ortaya çıkmasından sonra "insanları hayal kırıklığına uğrattığını ve çok üzgün olduğunu" dile getirdi.

Hancock da danışmanı Coladangelo da evli ve üç çocuklu.

Johnson görevden almadığı için eleştiriliyor

Ana muhalefetteki İşçi Partisi, Başbakan Johnson'a sağlık bakanını görevden alma çağrısı yapmıştı.

Başbakan'ın sözcüsü ise açıklamasında Johnson'ın Hancock'un özrünü kabul ettiğini ve konunun kapandığını belirtmişti.

Ancak cumartesi günü Başbakan Johnson'ın partisi Muhafazakar Parti'den de istifa çağrıları geldi.

İşçi Partisi lideri Sir Keir Starmer ise Hancock'un istifasından sonra attığı tweetinde, "Hancock'un istifa etmesi doğru bir gelişme. Ancak Hancock istifa etmeden önce Johnson'ın görevine son vermesi gerekiyordu" dedi.

Johnson'a başka milletvekillerinden de istifa etmeden Hancock istifa etmeden cuma günü Sağlık Bakanlığı görevinden almamasının hata olduğu eleştirileri geliyor.

Coladangelo'nun danışmanlık görevi soru işaretleri yarattı

Bir diğer eleştiri de Hancock'un daha önceden arkadaşı olan Coladangelo'nun danışmanlık görevine neden ve nasıl getirildiğine dair.

Coladangelo, eşinin sahibi olduğu Oliver Bonas adlı moda firmasında pazarlama ve iletişim sorumlusu olarak çalışıyor.

Coladangelo, Eylül ayında Sağlık Bakanlığı'nın icracı görevi olmayan yönetim kurulu yapılanmasına üye olarak atandı.

Üst düzey danışmanlık mahiyetindeki bu görevi karşılığında Coladangelo 15 bin sterlin maaş alıyor ve yılda yalnızca 15-20 gün civarında çalışıyor.

Sağlık