İngiltere'de başbakan hakkında güvensizlik oylaması kararı: Boris Johnson için yolun sonu mu?

İngiltere'de başbakan hakkında güvensizlik oylaması kararı: Boris Johnson için yolun sonu mu?
İngiltere'de pandemi kurallarını ihlal etmesi nedeniyle eleştirilerin odağında olan Başbakan Boris Johnson'a karşı güvensizlik oylaması düzenlenmesi için yeterli çoğunluğa ulaşıldı. Johnson'ın bu akşam düzenlenecek oylamada partisinden 180 vekilin desteğini alması gerekiyor.

İngiltere'de pandemi dönemindeki sıkı kapanma kuralları sırasında peş peşe parti verdiği ortaya çıkması sonrasında kendi partisi içinden de ağır eleştirilerin hedefinde olan Başbakan Boris Johnson hakkında güvensizlik oylaması düzenlenecek.

Johnson'ın lideri olduğu Muhafazakâr Parti (Tory) içinde, güvensizlik oylaması için gereken 54 vekilin onayına ulaşıldı. Parti yetkililerinden Graham Brady, Tory vekillerinin yüzde 15'inin oylamayı desteklediğini açıkladı. Bu eşiğin aşılması sonrasında, bu akşam Johnson'a karşı güvensizlik oylaması düzenleneceği belirtildi.

Johnson'ın oylamayı kazanmak için 359 Tory milletvekilinin yarısından en az bir fazlasının, yani 180 vekilin onayını alması gerekiyor. Johnson oylamayı kaybederse hem başbakanlık, hem parti liderliği koltuğunu kaybedecek; parti içinden yeni bir isim seçilecek. Johnson'ın güvensizlik oylamasını kazanması halindeyse, benzer bir oylama bir yıl içinde yapılamayacak.

Kararın açıklanmasından sonra Johnson'ın ofisinden "Bu gece, aylar süren spekülasyonlara son verme ve hükümetin, yaşananların üzerine bir çizgi çekip halkın önceliklerini yerine getirmeye başlaması için bir şans" açıklaması geldi. Dışişleri Bakanı Liz Truss ve Sağlık Bakanı Sajid Javid dahil, bir dizi önde gelen vekil de sosyal medya hesaplarından Johnson'a destek verdi. Ancak birçok vekilin Johnson'a karşı olduğu bilinirken, İngiliz basını oylamanın kapalı yapılacağına dikkat çekti. (Kısa Dalga)

Dünya