İngiltere'de bir ilk: Yeni yasama yılını Kraliçe Elizabeth yerine Prens Charles açtı

İngiltere'de bir ilk: Yeni yasama yılını Kraliçe Elizabeth yerine Prens Charles açtı
İngiltere'de yeni yasama yılı açıldı. Geleneksel olarak kral ya da kraliçenin bir konuşma yaptığı törende bu yıl bir ilk yaşandı. Açılışı, 96 yaşındaki annesi Kraliçe 2. Elizabeth yerine Galler Prensi Charles yaptı.

İngiliz parlamentosunda yeni yasama yılının açılış töreninde bir ilk yaşandı. 96 yaşındaki Kraliçe 2. Elizabeth törene katılmazken, açılış konuşmasını annesi yerine Prens Charles yaptı.

Buckingham Sarayı, Kraliçe 2. Elizabeth'in açılış törenine bu yıl katılmayacağını ve Kraliçe adına parlamentoyu açma yetkisinin oğlu Prens Charles ile torunu, Cambridge Dükü Prens William'a ortaklaşa verildiğini açıklamıştı. İngiliz basını, kraliçenin tahttaki 70 yılında şimdiye dek sadece 1959 ve 1963'teki hamilelikleri nedeniyle bu törene katılamadığını yazmıştı.

İlk kez böylesine önemli bir anayasal görev üstlenen Galler Prensi Charles, açılış konuşmasını kraliçe adına yaparak hükümetin gündemini okudu. Kraliçe 2. Elizabeth geleneksel konuşmasında "Benim hükümetim..." ifadelerini kullanırken Charles, "Majestelerinin hükümeti..." dedi.

96 yaşındaki 2. Elizabeth, hareket kabiliyetindeki sorunlar nedeniyle son dönemde kamuoyu önünde düzenlenen bazı etkinliklere katılımını iptal etmek zorunda kaldı.

İngiltere'de kral veya kraliçenin yeni yasama yılı öncesinde parlamentoyu açması ve hükümetin programını aktarması asırlardır süren bir gelenek. Kraliyetin katılımı nedeniyle bu günde ülkede şaşalı bir tören düzenleniyor. Prens Charles da törene, amiral üniformasıyla katıldı. (Kısa Dalga)

Dünya