İngiltere’de ilk: Kıbrıslı Türk Nesil Çalışkan Avam Kamarası'nda

İngiltere’de ilk: Kıbrıslı Türk Nesil Çalışkan Avam Kamarası'nda
İşçi Partisi’nin Barking’de aday gösterdiği Nesil Çalışkan, İngiltere Parlamentosu’nun ilk Kıbrıs kökenli parlamenteri olmayı başardı.

Kısa Dalga - İngiltere’de dün yapılan Genel Seçimler, İşçi Partisi’nin tarihi zaferiyle sonuçlandı.

İşçi Partisi 650 sandalyeli Avam Kamarası'na 410 milletvekili sokarak iktidar olurken iktidardaki Muhafazakar Parti'nin milletvekili sayısı 365'ten 131'e düştü.

Muhafazakarların lideri Rishi Sunak istifa etti, İşçi Partisi’ni kutladı.

35 yaşındaki Kıbrıslı Türk, Avam Kamarası’nda

Öte yandan seçim sonucunda İngiltere’de bir ilk yaşandı.

Kıbrıs Postası’nda yer alan habere göre, Keir Stermer’ın liderliğindeki İşçi Partisi’nden Londra’nın doğusundaki Barking’den aday gösterilen 35 yaşındaki Kıbrıslı Türk Nesil Çalışkan Avam Kamarası’na girmeyi başardı.

Nesil Çalışkan böylece İngiltere’de seçilen ilk Kıbrıs kökenli parlamenter oldu.

grrp3zaxeaaj08z.jpg


Nesil Çalışkan kimdir?

Nesil Çalışkan, Kıbrıslı Türk kökenli bir ailede doğdu ve Londra'nın Enfield kentinde büyüdü. 2010 yılında Reading Üniversitesi Siyaset ve Uluslararası İlişkiler bölümünden lisans derecesi ile mezun oldu ve 2012 yılında London School of Economics'ten Siyaset ve İletişim alanında yüksek lisans derecesi ile mezun oldu.

Reading Üniversitesi'nde bulunduğu süre boyunca, 2010-2011 yılları arasında Demokrasi ve Kampanyalardan sorumlu Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Çalışkan, Muhafazakar-Liberal Demokrat koalisyonu tarafından artan öğrenim ücretleri ve harcama kesintilerine karşı 2010 Birleşik Krallık öğrenci protestolarına katıldı.

Parlamento dışında kariyer

Çalışkan, İşçi Partisi'ne 15 yaşında katılmış ve 2004 yılından bu yana her seçimde İşçi Partisi için kampanya yürüttü. Çalışkan 2013-2015 yılları arasında Haringey Konseyi'nde Kabine Destek Görevlisi ve Haziran-Aralık 2015 tarihleri arasında Avam Kamarası'nda Parlamento Araştırmacısı olarak görev yaptı ve 2016-2018 yılları arasında da NHS'de çalıştı.

Mayıs 2015'te yapılan bir ara seçimde Çalışkan, Jubilee Bölgesi için Enfield Konseyi üyeliğine seçildi.
Mayıs 2018'de 29 yaşındaki Çalışkan, sekiz yıldır Konseyi yöneten görevdeki Doug Taylor'ı beklenmedik bir şekilde yenerek Enfield'daki ilk kadın ve Kıbrıslı Türk konsey lideri ve o sırada ülkedeki en genç kadın konsey lideri olarak yetkileri bakımından Türkiye'deki belediye başkanlığına denk gelen Enfield Konseyi Lideri seçildi. (Haber Merkezi)

Dünya