İngiltere'de öğretmenlerden ulusal grev tehdidi: 'Enflasyon üzerinde zam yapılmazsa iş bırakacağız'

İngiltere'de öğretmenlerden ulusal grev tehdidi: 'Enflasyon üzerinde zam yapılmazsa iş bırakacağız'
Enflasyonun yüzde 9.1 ile son 40 yılın en yüksek seviyesine çıktığı İngiltere'de, öğretmenlerden hükümete gözdağı geldi. Ülkenin en büyük öğretmen sendikası, enflasyon üzerinde zam almamaları halinde yeni eğitim yılında greve gideceklerini açıkladı.

Yüzde 9.1 ile son 40 yılın en yüksek enflasyonuna sahne olan İngiltere'de, on binlerce demiryolu işçisinin ardından öğretmenlerden de grev tehdidi geldi. Ülkenin en büyük öğretmen sendikası olan Ulusal Eğitim Sendikası, öğretmenlere enflasyon üzerinde bir maaş artışı yapılmazsa sonbaharda greve gideceklerini açıkladı. Okullardan da, ciddi maaş artışları yapılmaması nedeniyle öğretmenleri ellerinde tutmakta ve yeni isimler işe almakta akut bir kriz yaşandığına dair uyarı geldi.

'MAAŞLARIMIZ BEŞTE BİR ORANINDA AZALDI'

Ulusal Eğitim Sendikası'nın Eğitim Bakanı Nadhim Zahawi’ye gönderdiği mektupta, hükümetin öğretmenlere enflasyon oranının üzerinde bir zam yapmaması halinde sonbaharda greve gidileceği yönünde açık bir uyarı yer aldı. Mektupta, son maaş anlaşmasından bu yana enflasyonun 'dramatik şekilde' arttığı, öğretmen maaşlarının 2010'dan bu yana reel anlamda beşte bir oranında azaldığı ve son 40 yılın en düşük ortalamasında kaldığı belirtildi.

'ARTIK BİR KENARDA DURAMAYIZ'

Sendika, "Çift basamaklı enflasyona dair yeni ekonomik gerçekliğe ve bu durumun öğretmenlerin yaşam standartlarına yönelttiği tehdide yanıt vermelisiniz. Sizden bütün öğretmenlere enflasyon üzerinde zam yapmanızı talep ediyoruz. Sadece yeni başlayan öğretmenler için daha yüksek zam önermek yeterli değil" ifadelerini kullandı. Bu zammın yapılmaması halinde greve gidileceği belirtilen mektupta, "Sizler eğitimi ve eğitimcilerin yerin dibine gömerken artık bir kenarda duramayız" denildi.

EĞİTİM BAKANI'NDAN PANDEMİ VURGULU YANIT

Eğitim Bakanı Zahawi ise mektuba yanıtında daha önceki planları doğrultusunda yeni öğretmenlerin iki yıl içerisinde enflasyonun üzerinde zam alacaklarını söylemekle yetindi; olası grevlerin de "öğrencilerin pandemiden sonra kat ettiği ilerlemeyi geri alma riskini taşıdığı" yorumunu yaptı.

HER YÜZDE 1'LİK ZAMAN, EĞİTMEN KALİTESİNİ ARTIRIYOR

İngiltere'de yapılan son araştırmalar, maaşlarda her yüzde 1 oranında artışın, bilim, matematik ve teknoloji gibi alanlarda ders verecek yüksek lisanslı öğretmenlerin işe alımında yüzde 2 oranında bir yükselme sağladığını gösteriyor.

ÖĞRETMENLER HIZLA SEKTÖR DEĞİŞTİRİYOR

Ancak ülkede öğretmen maaşlarının düşük bulunması nedeniyle birçok kişinin başka sektörlere kaydığı belirtiliyor. Buna göre, deneyimli öğretmenler mesleklerini 10 yıl öncesinden çok daha hızlı bir oranda ter ediyor. Stajyer alımları da geçen yıla göre 25 bin kişi de azaldı.

İngiltere’de öğretmenlerin ulusal çapta düzenlediği son grev, 2016’da Ulusal Öğretmenler Sendikası tarafından gerçekleştirilmişti. (Kısa Dalga)

Dünya