İngiltere'de pandemi yasaklarında düzenlenen Başbakanlık partilerine polis soruşturması

İngiltere'de pandemi yasaklarında düzenlenen Başbakanlık partilerine polis soruşturması
İngiltere'nin başkenti Londra'daki Metropoliten Polis Teşkilatı, pandemi süresinde Başbakanlık Konutu'nda düzenlenen partiler hakkında soruşturma başlattı.

Londra Emniyet Teşkilatı (Metropolitan Polis Teşkilatı), geçtiğimiz iki yıl içinde Başbakanlık konutu ve parlamento binasında Covid-19 kurallarının ihlal edildiği iddialarının soruşturulacağını açıkladı.

Londra Emniyet Müdürü Cressida Dick, polisin 'korkmadan ve kimseye iltimas geçmeden' araştırma yapacağını, önemli bilgileri halkla paylaşacağını söyledi. Dick, teşkilatın normalde geçmişe yönelik Covid önlemi ihlali soruşturması açmadığını fakat "en ciddi ve pervasızca ihlallerde" bu tür bir soruşturmalar başlattıklarını belirtti.

BBC muhabiri Daniel Sandford, bunun emniyet için basit bir soruşturma olacağı görüşünde. Bugüne kadar araştırmaların çoğu tamamlandı. Sanford "Bu aylar değil haftalar sürecek bir süreç" diyor.

Soruşturmayı siyasi yolsuzluklar konusunda uzmanlaşmış Metropoliten Polis Teşkilatı Özel Tahkikat Timi yürütüyor.

Bu tim bugüne kadar 170'ten fazla soruşturma yürüttü. Bunlar arasında kamu görevinin kötüye kullanımı ve seçim hilesi gibi konular da vardı.

SONUÇLARI NE OLABİLİR?

İngiltere'de bu tip ihlallere hapis cezası değil para cezası veriliyor. 2020 yazında Metropoliten Polisi ihlal durumunda 100 sterlin ceza kesme yetkisine sahipti. Cezanın 14 gün içinde ödenmesi durumunda yüzde 50 indirim uygulanıyordu. Tekrarlanan her ihlalde ceza iki katına çıkarak üst sınır olan 3 bin 200 sterline kadar artabiliyordu.

Dick, bunun Başbakanlık'taki etkinliklere katılan herkese ceza verileceği anlamına gelmediğini söyledi.

Polis soruşturması, müsteşar Sue Gray tarafından hazırlanan raporun açıklanmasını da geciktirebilir. (Kaynak: Gazete Duvar / BBC Türkçe)

Dünya