İngiltere'de sandık çıkış anketlerine göre İşçi Partisi zafer kazandı

İngiltere'de sandık çıkış anketlerine göre İşçi Partisi zafer kazandı
Bugün gerçekleştirilen İngiltere genel seçimlerine dair sandık çıkış anketlerinin sonuçları açıklandı.

Kısa Dalga - İngiltere'de bugün yapılan seçim için kurulan sandıklar İngiltere saati ile 22.00'da kapandı.

Ipsos tarafından BBC, ITV News ve Sky News için yapılan sandık çıkış anketine göre, İşçi Partisi ezici bir zaferle seçimi kazanıyor.

Anket sonuçlarına göre İşçi Partisi 410 sandalye kazanarak, 326 sandalye olan çoğunluk eşiğini rahatlıkla aşacak. Bu sonuçlar, İşçi Partisi'nin önümüzdeki dönem hükümeti kurma yolunda önemli bir avantaj elde ettiğini gösteriyor.

Muhafazakar Parti ise 131 sandalye ile ikinci sırada yer alıyor. Bu sonuçlar, Muhafazakar Parti'nin ciddi bir kayıp yaşadığını ve muhalefet sıralarına çekildiğini işaret ediyor.

Liberal Demokratlar 61 sandalye ile üçüncü sırada yer alırken, aşırı sağcı Reform UK partisi 13 sandalye kazanarak mecliste yer almayı başardı. İskoç Ulusal Partisi ise 10 sandalye elde etti.

Diğer partiler ve bağımsız adaylar ise toplamda 25 sandalye ile mecliste temsil edilecek.

Bu sonuçlar, İşçi Partisi'nin güçlü bir şekilde hükümet kuracağına işaret ediyor. Seçim sonuçlarının resmileşmesiyle birlikte İngiltere'nin yeni siyasi tablosu daha net bir şekilde ortaya çıkacak.

Yeni İngiltere Başbakanı Keir Starmer kimdir?

İşçi Partisi'nin seçimleri kazanması halinde başbakan olacak olan Keir Starmer, 2020 yılında İşçi Partisi’nin genel başkanlığına seçilmişti.

İngiltere ve Galler'in eski başsavcısı 61 yaşında bir avukat olan Starmer Avrupa medyasında "merkezci ve pragmatist" bir lider olarak nitelendiriliyor. Starmer'ın eski İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'in belirgin sosyalist politikalarından uzaklaşmak ve parti içerisindeki bölünmeleri bastırmak için çaba gösteren bir lider olduğu söyleniyor. Kendisini eleştirenler ise Starmer'in "heyecansız ve hırssız" bir lider olduğu görüşünde.

İşçi Partisi'nin İngiltere'de iktidara gelmesinin Türkiye ile ilişkileri nasıl etkileyeceği de merak konusu. Partinin eski lideri Corbyn Türkiye'de iktidarı demokrasi ve insan hakları konularında sıkça eleştirse de Starmer'in Türkiye'ye karşı görünürde böyle bir pozisyonu bulunmuyor. (Dış Haberler Servisi)

Dünya