İngiltere'de "stalker'lar için rehabilitasyon merkezi kuruldu: "Okundu" bilgisi saplantılı eğilimleri tetikliyor"

İngiltere'de "stalker'lar için rehabilitasyon merkezi kuruldu: "Okundu" bilgisi saplantılı eğilimleri tetikliyor"
Bir kişiyi huzursuz edecek düzeyde ve düzenli olarak takip ve rahatsız eden kişileri, yani stalker'ları rehabilite etmek için İngiltere'nin Hampshire kentinde bir psikolojik tedavi merkezi kuruldu. Peki bu uygulama ulusal çapta yapılmalı mı?

İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi'nden alınan rakamlara göre, 2020'de İngiltere ve Galler'de 80 binden fazla stalker suçu kaydedildi.

Stalker suçlarındaki artışa rağmen bazı polis güçlerinin kurbanları korumaya yönelik yeni SPO yetkilerini kullanmadığına dair endişeler var.

Peki, stalker mağdurlarını korumak ve gelecekteki mağdurların oluşmasını önlemek için ne yapılabilir?

BBC Türkçe'de yer alan habere göre  Dr. Kirsty Butcher, İngiltere çapında yürütülen stalker müdahale planına yönelik dört projeden birine Hampshire'da liderlik eden Southern Health NHS Trust'ta klinik psikolog olarak çalışıyor.

Dr. Butcher, merkezin üç yıl önce "cezai yaptırımların tek başına stalker'ları durdurmaya yetmeyeceğini kabul edilmesiyle" kurulduğunu söylüyor.

Ekibin aktardığına göre, en yaygın stalk motivasyonu, yakın bir ilişkinin sona ermesinden sonra ortaya çıkıyor. Bu, Hampshire ekibine yapılan başvuruların üçte ikisini oluşturuyor. Dr. Butcher bu konuda şunları söylüyor: "Bunun nedeni kurbanla uzlaşmak ya da reddedilme duygularının intikamını almak. Genellikle bu ikisi arasında gidip gelen hislerin bir karışımıdır."

Ekibe yapılan başvuruların geri kalanını, kurbanlarıyla yakın bir ilişki içinde olmayan stalker'lardan oluşturuyor.

Bunlar arasında, sosyal becerilerden yoksun olan ve normal bir şekilde (muhtemelen öğrenme güçlüğü veya otizm nedeniyle) yakın ilişkiler kuramayan stalker'lar; ciddi bir akıl hastalığı olan veya mağdurla ilişkide olduğuna dair bir ilüzyonda yaşayanlar; ya da kurbanla ilgili pişmanlıkları ya da yasları olan stalker vakaları yer alıyor.

Dr. Butcher, kurbanı nispeten kısa bir süre boyunca takip eden ve genellikle cinsel bir suçla sonuçlanan "yırtıcı stalker" vakalarının da olabileceğini ekliyor.

Dr Butcher, stalker'larla yaptığı psikolojik terapi çalışmasında, onların nasıl yetiştirildiklerine, kendileri hakkında nasıl hissettiklerine ve bir ilişki sona erdiğinde nasıl hissettiklerine bakmak için çocukluklarına geri dönüyor. Dr. Butcher, "Birinin bir ilişkiyi bırakmakta zorluk çekmesinin altında yatan derin sebeplere bakıyoruz" diyor.

Ayrıca yalnızlık duygularını tetikleyen şeylerin neler olduğu; duygu ve davranışlarını nasıl daha iyi yönetebilecekleriyle de ilgileniyorlar. Bunlar arasında bir arkadaşla konuşmak veya dikkatlerini dağıtmak gibi pratik şeyler veya meditasyon gibi psikolojik temelli uygulamalar da var.

Dr. Butcher'ın birlikte çalıştığı stalker'lardan biri, cep telefonu mesajlarındaki okundu bilgilerinin saplantılı eğilimlerini tetiklediğini fark etti ve ayarları değiştirmenin kendisine yardımcı olduğunu gördü.

Dr. Butcher, "Yeniden suç işlenmesini durdurmak, daha fazla kurban oluşmasını önlemek ve onların asıl kurbanlarıyla yeniden temas kurmalarını engellemek için faille başka nasıl birlikte çalışabileceğimizi düşünmeliyiz." diyor.

Dr. Butcher, "Stalking mahkumiyetleri hiçbir yerde yeterince yüksek değil. Faillere bu tür davranışlara müsamaha gösterilmeyeceğini bildirmemiz gerekiyor.'' diyor ve ekliyor: "Ve mağdurların korunması gerekiyor, adaletin yerini bulduğunu ve takip eden faillerinin davranışları için bazı sonuçlara maruz kalacağını bilmeleri gerekiyor."


Kişisel güvenlik odaklı yardım kuruluşu Suzy Lamplugh Trust'tan Violet Alvarez şunları söylüyor: "Stalk'u basit bir ceza meselesi olarak ele alamayız. Stalker'ların ve kurbanlarının, sağlık profesyonelleri ve kurbanların savunucularının dahil olduğu çok kurumlu müdahale programlarına erişimini sağlamalıyız."

HABERİN TAMAMI

Yaşam