İngiltere’de üniversite öğrencilerini barınma krizi bekliyor

İngiltere’de üniversite öğrencilerini barınma krizi bekliyor
İngiltere’de birçok üniversite, sadece kendilerini ilk tercih eden öğrencilere kalacak yer sağlamayı vaat ediyor.

İngiltere’deki üniversitelerde okuyacak öğrenciler, barınma kriziyle karşı karşıya. British Yaşam’ın The Times gazetesinden aktardığına göre, İngiltere’deki üniversitelerin konaklama garantisi vermeyi reddetmesi ya da sadece farklı şehirlerde oda teklif etmesi nedeniyle öğrenciler döneme otellerde ya da ranzalarda başlayacak.

İngiltere’de birçok üniversite, sadece kendilerini ilk tercih eden öğrencilere kalacak yer sağlamayı vaat ediyor. Bristol Üniversitesi Galler’e kadar uzanan bir mesafede konaklama imkanı sunarken, Exeter Üniversitesi en popüler lokasyonunda her yatak için beş başvuru alıyor.

Öğrenciler, kira artışlarından da muzdarip

Kira artışları, destek kredilerindeki yüzde 2,8’lik artışın çok üzerinde seyrediyor. Bu konuda Universities UK grubu, “Hükümetin, enflasyonla uyum sağlayamayan destek kredilerini tekrar elden geçirmesinin gerektiğini” belirtti.

Bazı uzmanlar, en yoksul öğrencilerin konaklama sıkıntısı ve artan kiradan en çok etkilenebileceği uyarısında bulundu. Bu durum, birçok öğrenciyi uzun mesafeli yolculuklarla karşı karşıya bıraktı.

Londra’da öğrenci konaklama sağlayıcılarından Londonist DMC Student Accommodation’ın CEO’su Asım Ertürk, COVID-19 pandemisi öncesi İngiltere’deki öğrenci konaklama sektöründe bir kriz olmadığını, ancak pandemi ile birlikte durumun ciddi şekilde değiştiğini anlattı.

Pandemi sonrasında, İngiltere’ye gelen öğrenci sayısında inanılmaz bir artış olduğu belirten Ertürk, bunun fiyatlarda ciddi bir yükselişe ve yer bulmanın zorlaşmasına yol açtığını kaydetti.

Özel yurtların, talep yüzünden dinamik fiyatlamaya geçtiğini söyleyen Ertürk, bu durumu, “Normalde yıl başında 300 euro olan fiyatların sene içinde 600 euroya kadar çıkmasına neden oldu. Bazı öğrenciler bu yüzden Londra’ya gelmekten vazgeçti” şeklinde açıkladı. Asım Ertürk, ayrıca İngiltere hükümetinin öğrencilere okullarını bitirdikten sonra 2 yıl daha ülkede çalışabilme hakkını tanımasının da talebi artırdığını söyledi. (Kısa Dalga)

Dünya