İngiltere'deki başbakanlık yarışında Türkiye tartışması

İngiltere'deki başbakanlık yarışında Türkiye tartışması
İngiltere'de başbakanlık yarışında öne çıkan adaylarından Ticaret Bakanı Yardımcısı Penny Mordaunt, Brexit sürecinde Türkiye hakkında dile getirdiği gerçekdışı iddiayı tekrarlayınca tepki çekti. Birçok kişi, Mordaunt'ın yanıltıcı sözleri dolayısıyla başbakan olmaması gerektiğini belirtiyor.

İngiltere'de iktidardaki Muhafazakar Parti'nin lider adaylarından Ticaret Bakan Yardımcısı Penny Mordaunt'ın 2016'daki Brexit referandumu öncesi Türkiye ile ilgili dile getirdiği iddialar tekrar tartışma yarattı.

Penny Mordaunt, 2016 yılında İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması için kampanya yürütenler arasındaydı. Mordaunt, o dönem BBC'de Andrew Marr'ın programında, "Türkiye'nin AB'ye üye olma olasılığının yüksek olduğunu, İngiltere'nin bunu engellemek için hiçbir olanağının olmadığını, İngiltere'ye binlerce Türkün gelmesini engellemek için Brexit'e destek vermenin gerekli olduğunu" söylemişti.

Dönemin İngiltere Başbakanı David Cameron, Mordaunt'ın "çok yanıltıcı bir iddiada" bulunduğunu söylemiş ve onu yalan söylemekle suçlamıştı. İngiltere'nin o dönem AB üyesiydi ve birlik üyesi her ülke gibi Türkiye'nin üyeliğini veto etme hakkı vardı.

Mordaunt'ın bu sözleri, Boris Johnson'ın istifası sonrası Muhafazakar Parti'de devam eden liderlik yarışı vesilesiyle yeniden gündemde. Guardian gazetesine yazan ve 1991-1998 yılları arasında AB'nin Türkiye Büyükelçisi olan Michael Lake, "o dönem de şimdi de Türkiye'nin AB üyesi olma ihtimali olmadığını" dile getirerek, Mordaunt'ın, yanıltıcı bu sözleri dolayısıyla bile başbakan olmaması gerektiğini belirtti.

SÖZLERİNİN ARKASINDA DURDU

Pazar günü BBC'nin sabah programında sunucu Sophie Raworth da, Mordaunt'a o dönemki sözlerini hatırlattı. Mordaunt ise bu sözlerinin arkasında olduğunu söyledi.

MORDAUNT LİDERLİK YARIŞININ İDDİALI İSİMLERİNDEN

Boris Johnson'ın Muhafazakar Parti liderliğinden istifasının ardından, partinin yeni lideri İngiltere'nin de yeni başbakanı olacak. Halen beş aday yarışı sürdürüyor.

Bugün Muhafazakar Parti meclis grubunda yapılacak oylama sonrası aday sayısı dörde inecek. Yarın ve Çarşamba günü yapılacak oylamalar sonrası aday sayısı ikiye inecek ve Muhafazakar Parti'nin yeni liderini partinin 150 binden fazla üyesi belirleyecek. Seçimin galibi 5 Eylül'de açıklanacak.

Şu ana kadar yaplan iki oylamada ilk üç sırayı eski Maliye Bakanı Rishi Sunak, Penny Mordaunt ve Dışişleri Bakanı Liz Truss aldı.

Dünya