İngiltere'nin yeni başbakanı belli oldu

İngiltere'nin yeni başbakanı belli oldu
İngiltere'de Muhafazakâr Parti içindeki liderlik yarışını kazanan Dışişleri Bakanı Liz Truss, ülkenin yeni başbakanı olacak.

İngiltere'de iktidardaki Muhafazakâr Parti içinde Dışişleri Bakanı Liz Truss ile Maliye Bakanı Rishi Sunak arasında yapılan sonuçlandı. Yarışı, Dışişleri Bakanı Liz Truss kazandı. Truss, Boris Johnson'ın yerine yeni başbakan olarak da seçilmiş oldu.

Truss liderlik yarışında oyların yüzde 57.4'ünü alırken, Sunak'ın oy oranı yüzde 42.6'da kaldı.

İktidar partisinin yeni lideri, parlamento çoğunluğunu da devralacağı için ülkenin yeni başbakanı olacak. Johnson'ın görevini resmen devretmesi için prosedür yarın (salı) başlayacak; Truss, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilecek.

Margaret Thatcher ve Theresa May’den sonra İngiltere'nin üçüncü kadın başbakanı olan 47 yaşındaki Truss, partisinin 2019'da iktidara gelirken ortaya koyduğu vaatleri hayata geçirmeye devam edeceğini söyledi.

Truss, vergi kesintileri ve enerji faturalarını düşürme sözü vererek, 2024 seçimlerini de kazanma vaadinde bulundu. Truss, pandemi döneminde sokağa çıkma kısıtlamalarına rağmen düzenlediği partilerle gündeme geldikten sonra Muhafazakârlar arasındaki desteğini de kaybedince istifa kararı alan selefi Boris Johnson'a teşekkür etti. (Kısa Dalga)

Dünya