İngiltere'yi sarsan kan skandalı: 10 milyar sterlin tazminat

İngiltere'yi sarsan kan skandalı: 10 milyar sterlin tazminat
İngiltere'de 1970'li ve 1980'li yıllarda kan nakline ihtiyaç duyan binlerce kişiye, o zamanlar bilinmeyen hepatit C ve HIV virüsü taşıyan kan verildiği ortaya çıktı.Yaklaşık 3 bin kişinin HIV ve hepatit enfeksiyonu kaparak öldüğüne inanılıyor.

İngiltere'de 1970'li ve 1980'li yıllarda 1970'li ve 1980'li yıllarda, doğum veya ameliyat sonrası gibi durumlarda kan nakline ihtiyaç duyan binlerce kişiye, HIV veya Hepatit C bulaşmış kanla tedavi edilmesine yönelik açılan kamu soruşturmasına ilişkin rapor yayınlandı. Rapor, yetkililerin mağdurları kabul edilemez risklere maruz bıraktığını ve Ulusal Sağlık Servisi'nin skandalı örtbas ettiğini belirtiyor.

10 milyar sterlin

1980'lerin sonlarında mağdurlar ve aileleri, tıbbi ihmal nedeniyle tazminat talebinde bulunmuştu. Bu rapor devasa bir tazminat faturasının yolunu da açacak. Euronews'ün haberine göre nihai faturanın 10 milyar sterlin civarında olacağı öngörülüyor. Ekim 2022'de yetkililer, hayatta kalanların ve eşlerin her birine 100 bin sterlin tutarında geçici ödeme yapmıştı.

Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak, enfekte kan skandalından etkilenen kişilere "kapsamlı tazminat" ödeme sözü verdi. Sunak, 30 bin kişinin enfekte olduğu kamu soruşturması raporunun yayınlanmasının ardından, hükümetin "maliyet ne olursa olsun" ödeyeceğini söyledi. (Kısa Dalga)

Dünya