İnsan Hakları İzleme Örgütünden Türkiye'ye : ''Kadınlara soruşturmayı durdurun''

İnsan Hakları İzleme Örgütünden Türkiye'ye : ''Kadınlara soruşturmayı durdurun''
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İstanbul’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde düzenlenen ''Feminist Gece Yürüyüşü''nde ''Cumhurbaşkanı'na hakaret'' gerekçesiyle gözaltına alınan ve daha sonra serbest bırakılan kadınlara yönelik adli soruşturmanın derhal sona erdirilmesini istedi.


İnsan Hakları İzleme Örgütü(HRW), İstanbul’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde düzenlenen ''Feminist Gece Yürüyüşü''nde ''Cumhurbaşkanı'na hakaret'' gerekçesiyle gözaltına alınan ve daha sonra serbest bırakılan kadınlara yönelik adli soruşturmanın derhal sona erdirilmesini istedi.

Örgütün kadın hakları araştırma yetkilisi Hillary Margolis, yaptığı açıklamada, ''Kadın hakları eylemcilerine karşı şiddet içermeyen sloganlar nedeniyle  cezai soruşturma açmak ve onları gece yarısı evlerinden almak, Türk makamlarının, toplanma ve konuşma özgürlüğünü ve elbette kadın haklarını ne kadar küçümsediğini göstermektedir" dedi.  

Margolis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret etmekle suçlanan kadınların suçlu bulunmaları halinde bir ile dört yıl arasında hapis cezasına çarptırılabileceğine dikkat çekerek, soruşturmanın ifade özgürlüğünün ihlali olduğunu kaydetti.

Açıklamada Margolis ayrıca ''Kadınlar Günü'nün kutlandığı günde, Türk yetkililerin kadınların haklarını korumak yerine, barışçıl gösterilerde onları hedef almayı tercih ettiğini'' ifade etti.

Yürüyüşe katılan kadınlardan 18'i ''Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret'' suçlamasıyla  10 Mart gecesi Başsavcılık talimatıyla gözaltına alınmış, daha sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

(Ajans Bizim)

Gündem