İnsan vücudunda yeni bir hücre türü keşfedildi

İnsan vücudunda yeni bir hücre türü keşfedildi
Pennsylvania Üniversitesi'nden bilim insanları, akciğerlerin derinliklerinde bulunan ve solunum sisteminde hayati bir rol oynayan bir hücre türü buldu. RASC adı verilen hücrelerin tespit edilmesi, sigara bağlantılı solunum hastalıklarının tedavisinde yeni bir dönem başlatabilir.

ABD'de yapılan bir araştırmada, insan akciğerlerinin derinliklerinde bulunan ve solunum sisteminde kritik rol oynayan bir hücre türü keşfedildi. Pennsylvania Üniversitesi Perelman Tıp Fakültesi'nde yapılan keşif, özellikle sigarayla bağlantılı akciğer hastalıklarının tedavisinde önemli bir ilerleme sağlayabilir.

Yeni hücreler, akciğerlerde oksijenin karbondioksit ile değiştirildiği alveol yapılarının yakınındaki küçük hava geçiş yollarının iç çeperinde yer alıyor. 'Solunum yolu salgı hücreleri' (respiratory airway secretory cells- RASCs) adı verilen bu hücrelerin, solunum sisteminin doğru işlemesi için hayati bir rol oynadığı belirtildi.

Hücrelerin özelliği, alveollerin doğru işleyişi için ihtiyaç duyulan diğer hücreleri yeniden oluşturmalarını (rejenerasyon) sağlayan, kök hücrelere benzeyen bir işleve sahip olması. Buna göre, yeni keşfedilen hücreler zarar görmüş alveollerin onarılmasını ve yenilenmesini sağlıyor.

Araştırmacılar, sigaranın bu hücrelerin rejeneratif özelliğine zarar verebildiğini, bu keşif sayesinde Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) gibi sigara kaynaklı rahatsızlıklar için yeni tedavilerinin önünün açılabileceğini belirtti. (Kısa Dalga)

Sağlık