Instagram ve Facebook'ta meme ucu yasağı' kaldırılıyor

Instagram ve Facebook'ta meme ucu yasağı' kaldırılıyor
Facebook ve Instagram’ın ana şirketi Meta'nın Gözetim Kurulu, uzun yıllardır tartışma konusu olan meme ucu yasağının kaldırılması gerektiğine karar verdi.

İçerik denetleme politikaları hakkında tavsiyelerde bulunan bir grup akademisyen, politikacı ve gazeteciden oluşan Gözetim Kurulu, 17 Ocak tarihli bir kararla Meta'nın yetişkinlere yönelik çıplaklık ve cinsel etkinlik topluluk standardını şirket tarafından yönetilecek şekilde değiştirmesini tavsiye etti. Belirlenen kurallarda uluslararası insan hakları standartlarına saygı duyan net kriterler olması gerektiği belirtildi.

Gazete Oksijen'deki habere göre Gözetim Kurulu'nun kararı, Facebook'un transseksüel ve non-binary Amerikalı bir çift tarafından yönetilen bir hesaptan iki gönderiye sansür uygulaması sonrasında geldi.

Çiftin üstsüz poz verdiği ancak meme uçlarının kapalı olduğu gönderi bazı kullanıcıların şikayet etmesi üzerine kaldırıldı ve yapay zeka tarafından incelendi. Çift karara itiraz ettikten sonra Meta sonunda gönderileri yeniden yükledi.


Kurul, "Politikanın ikili bir cinsiyet görüşüne, erkek ve kadın bedenleri arasındaki ayrıma dayandığını" tespit etti ve bu da interseks, non-binary ve transgender kullanıcılar söz konusu olduğunda meme ucunun gösterilmesine karşı kuralları belirsiz hale getiriyor.

Çıplaklığın azaltılması söz konusu olduğunda tüm insanlara uluslararası insan hakları standartlarına uygun bir şekilde davranılması için Meta'nın açık, nesnel, haklara saygılı kriterler tanımlamasını tavsiye etti.

#FreetheNipple kampanyası 2013'te bir akım haline gelmişti. Bu ifade, Facebook'un oyuncu/yönetmen Lina Esco'nun Free the Niple belgeselinin görüntülerini kaldırmasının ardından post-feminist değerler arasında yerini aldı.
Bir temsilci yaptığı açıklamada, Meta'nın bu konuda kurulun kararını memnuniyetle karşıladığını belirterek, çiftin fotoğraflarının karardan önce eski haline getirildiğini belirtti. (Kısa Dalga)

Teknoloji